At være fodboldtræner er et risikabelt job. Hvis sommerens dyre nyindkøbte spillere ikke præsterer, er det fordi, du ikke kan få det bedste ud af spilleren. Hvis klubbens unge spillere ikke slår igennem, er det fordi, du ikke kan forløse spillernes potentiale. Er holdet ramt af skader og formnedgang, er det fordi, du doserer træningen forkert. Er der en summen af utilfredshed blandt spillere i truppen, er det fordi, du ikke kan styre de store egoer.

Sådan kan man fortsætte med alverdens scenarier, hvor træneren i sidste ende altid står for skud i pressen. Der skal blot et par dårlige resultater til, og så dukker klubpræsidenter og bestyrelsesformænd op på træningsbanerne og begynder at cirkulere rundt. Officielt er det for at ”involvere sig i det daglige liv på træningsanlægget”, men medierne ved godt, hvad det oftest betyder: en trænerfyring er på trapperne.

I dag er det en sjældenhed, at fodboldtrænere får lov til at blive siddende i managersædet i flere årtier, som vi tidligere så det med Alex Ferguson i Manchester United og Arsene Wenger i Arsenal. I denne artikel kigger vi på trænerafskedigelser siden Premier Leagues start.

pochettino

 

 

Trænerfyringer i Premier League

Trænere med flest fyringer i Premier League

Flest trænerfyringer i en PL-sæson

Hvilken PL-klub har skiftet træner flest gange?

 

Trænere med flest fyringer i Premier League

Et ikke ukendt fænomen er, at trænere kører på ‘rotation’ i forskellige klubber, hvilket blandt andet også har været tilfældet herhjemme i den danske Superliga, hvor trænere som Ove Pedersen, Ove Christensen, Troels Bech, Kent Nielsen m.fl. på skift har haft ansvaret for nogle af superligaklubberne. Nogle har endda fået chancen igen i en klub, de tidligere er blevet fyret fra.

Denne ‘rotation’ ser vi også i Premier League, hvor eksempelvis ‘Big Sam’ Allardyce, Harry Redknapp, Roy Hodgson m.fl., har været chef på flere forskellige adresser i den bedste engelske række.

Der er dog nogle trænere, som stikker ekstra meget ud, når det kommer til at få nye chancer efter at være blevet fyret. Den tidligere walisiske stjerne Mark Hughes blev hentet ind som træner i Manchester City, da oliemilliarderne rullede ind i klubben tilbage i 2008, men han kunne ikke leve op til de skyhøje forventninger og krav, og han blev derfor fyret fra klubben i 2009. Sidenhen oplevede Hughes at blive fyret i QPR, Stoke (efter flere gode sæsoner dog!) og til sidst i 2018 i Southampton.

hughes

 

Den eneste træner, som kan konkurrere med Mark Hughes, er ingen ringere end José Mourinho. Den portugisiske mestertræner er én af de få, der har formået at blive fyret fra samme klub to gange. Mourinho tog som bekendt Premier League med storm, da han blev ansat i Chelsea i 2004, hvor han de efterfølgende to sæsoner satte adskillige rekorder og var med til at vinde Premier League-mesterskabet to år i streg. I Mourinhos tredje sæson var hans krævende stil dog begyndt at sætte sit aftryk på klubben, og få måneder inde i sæsonen blev han fyret.

online betting hos 888sports

Fast-forward til 2013, hvor ‘The Special One’ vendte hjem til Stamford Bridge, vandt mesterskabet i sæsonen 2014/15 og krakelerede fuldstændig i 2015/16, hvor han efterlod Chelsea lige over nedrykningsstregen, da han blev fyret i december måned. Mægtige Manchester United tog chancen og ansatte Mourinho, hvor han igen holdt indtil midtvejs i sin tredje sæson, hvorefter endnu en fyringsseddel blev sendt afsted med posten til Mourinho.

Dette holdt dog ikke Tottenham Hotspurs fra at skrive kontrakt med José Mourinho, da man skulle finde en afløser til Manuel Pochettino. Denne gang nåede Mourinho dog kun halvanden sæson, førend endnu en fyring ramte ham. Dermed nåede Mourinho op på 4 fyringer i Premier League – mon vi har set det sidste til ‘The Special One’ i den engelske liga?

mourinho

 

Flest trænerfyringer i en PL-sæson

I indeværende sæson, 21/22, som ikke engang er halvvejs endnu, har vi allerede set 6 trænerfyringer. Watford var første klub i sæsonen til at smide en træner på porten, da Xisco Munoz blev fyret i starten af oktober efter at have rykket op med klubben i sommers. Holdet var 7 kampe inde i Premier League-sæsonen og lå på en 15. plads.

Herefter fulgte fyringer af Steve Bruce, Nuno Espirito Santo, Daniel Farke, Dean Smith og senest Ole Gunnar Solskjaer. Det svarer til, at hele 30% af trænerne i Premier League er blevet udskiftet blot 3 måneder inde i sæsonen.

Tjek alle aktuelle premier league odds

Der er dog stadig et stykke op til den mest ekstreme sæson, hvad angår trænerfyringer, da 17/18-sæsonen bød på hele 15 trænerskift i løbet af sæsonen. Det var blandt andet i denne sæson, hvor hollandske Frank de Boer præsterede en rekorddårlig start på sin tid som Premier League-manager i Crystal Palace, da han efter fire kampe med fire nederlag til følge og en målscore på 0-7 måtte lade livet allerede en måned inde i sæsonen.

Sandsynligheden for, at vi nogensinde ser den kære Frank i Premier League-regi igen, er nok temmelig lav.

espirito santo

 

Hvilken klub har skiftet træner flest gange?

Netop førnævnte Tottenham er den klub i Premier Leagues historie, som har haft flest forskellige trænere. 25 trænere har været ved Tottenhams ror i de 30 år, Premier League har eksisteret. Retfærdigvis skal det siges, at denne statistik også indebærer såkaldte caretakers og udløbne kontrakter, så det er altså ikke udelukkende trænerfyringer, som har givet Tottenham denne lunkne rekord.

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 23 november 2021*

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer.