I den moderne fodboldverden er det efterhånden blevet kutyme, at rigmænd køber sig ind i fodboldklubber og oftest tilkøber sig størstedelen af ejerskabet. I amerikanske sportsgrene er disse rigmænd blevet en normalitet, hvilket sidenhen har påvirket sportsgrene i Europa – især i fodbold. De største rigmænd i europæisk fodbold kan du læse mere om her, og i DK er rigmændenes indtog også stigende.

Midtjylland, Sønderjyske, Brøndby, OB, Nordsjælland og FCK er alle ejet af rigmænd, som er offentligt kendte. De resterende superligaklubber er helt sikkert også ejet af en større gruppe rigmænd, som sætter den strategiske dagsorden i klubberne.

I denne artikel fokuserer vi på ejerne af Danmarks og Superligaens to største klubber, FC København og Brøndby. Dette er hhv. Lars Seier Christensen og Jan Bech Andersen.

 

Ejerne af FCK og BIF

Lars Seier Christensen – hvem er han?

Jan Bech Andersen – hvem er han?

Hvor stor er Lars Seiers formue?

Hvor stor er Jan Bech Andersens formue?

Hvad synes fodboldfans egentlig om storinvestorer?

 

Lars Seier Christensen – hvem er han?

Lars Seier Christensen er en dansk erhvervsmand med en stor kærlighed for dansk sport. Lars Seier har blandt andet sponsoreret mange af det danske cykelikon Bjarne Riis’ cykelprojekter. Udover cykling har Seier også investeret i Formel 1 og ishockey gennem tiden, og i starten af 2019 gik Lars Seier ind i fodboldverden, da han ifølge diverse medier købte 22,55 % af aktierne i Parken Sport & Entertainment, som altså ejer FC København.

Lars Seier ejer dog ikke størstedelen af aktierne i Parken Sport & Entertainment, det gør i stedet en anden stor dansk forretningsmand, nemlig Erik Skjærbæk, som efter sigende skulle eje 29,8 % af aktierne.

Lars Seier har i en lang årrække været direktør for SAXO Bank. Den post forlod han dog tilbage i 2015, og et par år efter valgte at tage den sidste afsked med sin hjerteinvestering, efter han solgte sine sidste tilbageværende aktier i banken.

 

Jan Bech Andersen – hvem er han?

Først var det Kasi Jesper, og dernæst var det Jan Bech Andersen, der stod i kø som den næste rigmand, der ville investere i Brøndby IF. Kærligheden til Brøndby IF gjorde, at han i 2013 agerede redningskrans for Brøndby, som år efter år kunne se, at de røde tal på bundlinjen blev større og større.

Jan Bech Andersen var forinden en relativ ukendt skikkelse i offentligheden. Han slog sine folder i shipping, hvor størstedelen af hans formue stammer fra. Størrelsen af hans formue vender vi tilbage til lidt senere. I begyndelsen skulle Jan Bech efter sigende have smidt 65-70 millioner for at redde Brøndby.

Sidenhen har økonomien i Brøndby kun set få lysglimt, og Jan Bech Andersen skulle indtil videre have investeret mere end 250-300 mio. kr. i sin hjerteklub, som han stadig holder hånden under. Han har indtil videre lovet at spæde til frem til sommeren 2022. Hvad der derefter skal ske, må forblive i det uvisse.

Ifølge Brøndbys egen hjemmeside ejede Jan Bech Andersen i 2020 omkring 56 % af aktierne i Brøndby og er dermed den førende aktionær i klubben. Ca. 43 % ejes af øvrige aktionærer.

 

Hvor stor er Lars Seiers formue?

Ifølge Berlingske er Lars Seier den 51. rigeste i Danmark med en formue på ca. 2,7 mia. kr. Lars Seier har en bred portefølje af investeringer, så han altid har noget at falde tilbage på, hvis en af hans investeringer ikke skulle give det ønskede afkast. Udover sport har han også investeret i restaurations- og hotelbranchen.

 

Hvor stor er Jan Bech Andersens formue?

Jan Bech Andersen er ikke som Lars Seier Christensen, en del af Danmarks 100 rigeste forretningsfolk. Sammenlignet med Lars Seier er Jan Bechs formue mere ukendt for offentligheden. Rygterne forlyder dog, at Jan Bech Andersen også har en formue på over én milliard kroner.

 

Hvad synes fodboldfans egentlig om storinvestorer?

Er rigmændene hadet eller elsket? Det kommer helt an på, hvor meget de egentlig gør brug af deres stemmeret i de respektive klubber. I et demokratisk samfund og i en sportsverden, hvor fællesskabet er altafgørende, er det paradoksalt, at én eller få personer skal stå med al magten.

Omvendt ville vi vove at påstå, at de fleste fodboldfans nok ville investere i og redde deres hjerteklub, hvis de havde en milliard stående på deres bankkonto. I nutidens fodboldverden har mange fodboldfans ikke meget til overs for rigmænd, som investerer i et lavtrangerende hold, og som på få år ender med at spille i den bedste række. Det er en uskreven sports- og fodboldregel, som meget få sportsinteresserede respekterer og overholder.

Rigmændene skal altså træde varsomt, når de bevæger sig ind i en sportsverden, hvor passion og følelser fylder mere end aktieandele og kapital.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press/ Olivier Matthys

Først publiceret: d. 1. april 2021

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer.