Selv hvis vi ser bort fra politiske begivenheder, har vi den seneste tid været vidne til et usædvanligt antal af historier, hvor den undertippede formåede at overraske favoritten samt resten af verden.

Således så vi sidste år Chicago Cubs vinde VM i baseball for første gang i 108 år, og Danmark blive den første europæiske vinder af badminton-turneringen, Thomas Cup.

På fodboldfronten var vi vidne til Islands sejr over England ved EM i 2016 og ikke mindst Leicester City mirakuløse dominans over Premier League i 2015/2016-sæsonen.

Herhjemme havde vi da også vores eget lille comeback: For efter en uafgjort kamp mod Albanien (1-1) og et nederlag til Portugal (0-1), så Danmarks VM-chancer små ud. Men oven på den markante sejr over Irland (1-5), får selv Danmark nu mulighed for at konkurrere med de helt store.

Dette fejrer vi. Vi er nemlig gået i tilbage i arkiverne og har fundet fire af nogle af fodboldhistoriens største comebacks.

Leicester City vinder Premier League 2015/2016

Leicesters bedrift i 2015/2016-udgaven af Premier League er en af de mest bizarre bedrifter i fodboldens historie.

I 2013/2014-sæsonen af Englands 1. division, Football League Championship, lykkedes det Leicester at erobre førstepladsen og hermed oprykning. I den efterfølgende sæson i Premier League sikrede de sig en 14. plads. Dette var naturligvis ikke noget mirakel, men blot det at undgå nedrykning blev anset som en succeshistorie.

Forud for 2015/2016 gav Leicester odds 5000 som mester, hvilket naturligvis afspejler klubbens nærmest astronomiske små chancer for at vinde ligaen. Men måske det var underdog-fænomenet, hvor alle håber på at se det umulige, der gjorde at klubben forbedrede sin placering med hele 13 pladser for i sidste ende at overgå indehaveren af andenpladsen, Arsenal, med 10 point.

Det var et eventyr for – ikke blot Leicester-fans – men for sportsfans i generel forstand. For det beviste, at det i teorien er muligt for en klub med langt færre ressourcer at nå til tops.

Premier League-sejren betød også, at Leicester sikrede sig adgang til Champions League, hvor de faktisk nåede kvartfinalerne. I den efterfølgende Premier League dalede de dog atter til en mere middelmådig placering i tabellen med en samlet 12. plads. Samme plads besidder de i år, hvor 888sport giver dem odds 251,00 for en top 4-placering (pr. 22. nov.).

Grækenland vinder EM 2004

Grækenlands taktiske præcision implementeret af tyske træner, Otto Rehhagel, blev denne sommer kritiseret for at være kedelig. Men dens effektivitet blev undervurderet gang på gang. Første gang, da Grækenland slog værterne, Portugal, i åbningskampen (1-2).

Grækenland var da også tæt på at blive slået ud allerede i gruppespillet efter en uafgjort kamp mod Spanien (1-1) og et nederlag til Rusland (2-1).

Men så kom endnu to chok, hvor grækernes konservative stil ligeledes afspejlede sig i antallet af scoringer: Kvartfinale-sejren over selveste Frankrig (1-0) og herefter semifinale-sejren over Tjekkiet (1-0).

Da Grækenland atter stod over for Portugal – denne gang i finalen – syntes tanken om en græsk EM-sejr ikke længere vanvittig. Angelos Charisteas scorede kampens eneste mål i det 57. minut af en kamp, som ikke kan beskrives som en ærlig sindsoprivende kamp. Det endte med en 1-0-sejr til grækerne.

I år lykkedes det desværre ikke Grækenland at kvalificere sig til VM efter et nederlag til Kroatien (4-1) i anden runde af kvalifikationsspillet og herefter et uafgjort resultat i modkampen (0-0).

Danmark vinder EM 1992

Hvis en dansker bliver bedt om at opsummere året 1992 med ét ord, bliver det i næsten hvert et tilfælde "EM", der markerer Danmarks vel nok største sportspræstation gennem tiderne.

Danmark havde ikke engang formået at kvalificere sig til EM. Det var som bekendt kun på grund af Jugoslaviens politiske situation (opdelingen af landet i henholdsvis Serbien og Montenegro), som gav os adgang til at spille mod Europas største fodboldnationer.

Danmark havde således kun lige over en uges forberedelse, og hvis dette ikke skulle være nok, manglede de også Michael Laudrup, som nægtede at tage med på grund af uenighederne med daværende træner, Richard Møller Nielsen.

Det danske holds indsats var ikke noget at prale af i begyndelsen af turneringen. Men som en lavine voksede den sig langsomt men sikkert større og større, hvilket resulterede i sejre over Frankrig (1-2), Holland (4-5 i straffesparkskonkurrencen) og i finalen Tyskland (2-0).

For nyligt kvalificerede Danmark sig som sagt på et hængende hår til VM efter sejren mod Irland. Dette var første gang siden 2010, og ifølge 888sport forventes Danmark ikke overraskende at få hård modstand. Således vurderes de at have de 18. bedste vinderchancer med odds 81,00 som verdensmester.

Barcelona vs. PSG (6-1) i Champions League 2016/2017

Efter et massivt udebane-nederlag til PSG (4-0) i Champions Leagues ottendedelsfinalerne syntes Barcelonas chancer ikke at se gode ud.

Kampen blev omtalt som en ydmygelse for det spanske hold og et symbol på klubbens forfald sammenlignet med El Classico-rivalen, Real Madrid.

Men dette var dengang Neymar sammen med Lionel Messi stadig udgjorde den ene halvdel af det dødsensfarlige Barcelona-angreb – noget, PSG fik at føle i returkampen.

At overvære kampen var en surrealistisk oplevelse. Det var som om, at PSG-spillerne havde overbevist sig selv om, en minimal indsats ville være nok. Men nu hvor de stod over for et af verdens bedste fodboldhold, syntes de chokerede.

Selve kampen sluttede på underholdende og intens vis. Med Edison Cavanis mål for PSG i det 61. minut syntes håbet at sive ud af de spanske fans. Men så kom Barcelona-målmaskinen i omdrejninger: Neymar hamrede et mål ind i det 88. minut og herefter i 1. minut i overtiden. Da skete det, at Sergi Roberto fuldførte bedriften, da han på elegant vis vippede bolden ind i overtidens 5. minut.

Forud for kampen gav mange oddsmakere Barcelona odds i omegnen af 200. Men disse chancer trodsede Barcelona i en kamp, som nu bliver kaldt et af årtiets største comebacks.

I år sidder Barcelona atter på toppen af La Liga-tabellen, hvor 888sport giver dem odds 1,03 for et mesterskab og odds 7,00 for en Champions League-sejr.

FC Nordsjælland vinder Superligaen 2011/2012

Hvordan internationale turneringer som Champions League og Europa League kan påvirke de nationale ligaer, har vi også været vidne til i Danmark. Her har FC København i de sidste mange år domineret Superligaen blandt andet på grund af de økonomiske boosts, klubben ofte får fra ovenstående turneringer.

Men som Leicester beviste kan klubber af og til formå at trodse ringe odds forårsaget af denne ubalance. Det var da netop også, hvad FC Nordsjælland (FCN) præsterede i 2011/2012-sæsonen af Superligaen.

Forventningerne til den på daværende tidspunkt kun 39-årige træner, Kasper Hjulmand, var ikke voldsomt store forud for hans første sæson i spidsen for klubben. Han havde tidligere været træner for Lyngby, som han både havde set rykke ned og op igen i løbet af sin tid i klubben.

Men Hjulmand var det perfekte match for FCN, som traditionelt set har stået for en angrebsivrigt og tilskuervenligt spillestil.

"Man kunne ikke have set en bedre overgang fra en træner til en anden med deres måde at se spillet og spillestilen på," sagde daværende FCN-spiller, Henrik Kildentoft blandt andet.

 "Hjulmand lavede om på nogle få ting og så fungerede det. [...] Det skabte nogle dimensioner, som mange modstandere ikke kunne regne ud".

Med Hjulmand som træner forbedrede holdet sin sjetteplads fra forrige sæson – vel at mærke blot var seks point fra sidstepladsen, Esbjerg – til en uventet sejr i Superligaen, to point foran FCK. Det hele skyldtes naturligvis ikke kun Hjulmands indsats. For som i Leicesters tilfælde så vi et hold som udviste usædvanlig intern harmoni og synergi – en form for sportslig autenticitet, som i sidste ende kulminerede i en historisk sejr og fantastisk underholdning for fodboldfans.

I år sidder FC Norsjælland på en 3. plads i Superligaen, og 888sport giver dem odds 10.00 for et mesterskab og 1.10 for en top 3-placering.

Kan det betale sig at spille på underdog'en?

Kan det betale sig at spille på underdog'en?

Alle dem, der gamblede på ovenstående hold, fik naturligvis deres penge mange gange tilbage. Tænk blot på Leicesters odds på 5000 forud for sæsonstarten. For dem, der blot havde spillet for 100 kroner, kunne de - samtidig med at Leicester-spillerne løftede Premier League-trofæet - hæve en halv million.

Betyder dette, at man generelt set bør spille på den undertippede kandidat? Nej. Det betyder nok i højere grad, at de mange faktorer, der påvirker det endelige udfald, er komplekse og svære at forudsige, men at en forståelse for spillet og dens aktører kan hjælpe ens vinderchancer.

Generelt spiller folk ofte på favoritten, af den årsag at det virker mindre risikabelt. Men i stedet for at stille sig selv spørgsmålet, "er risikoen for at miste penge på dette væddemål stor eller lille?", bør man måske i højere grad spørge sig selv "er chancerne for at et hold eller en atlet vinder større end det, som oddsene afspejler?"