Det er ikke nogen underdrivelse at kalde denne uge for særdeles vigtig for de to danske topklubber FC København og FC Midtjylland, og kigger man på dansk fodbold som helhed, er nationens UEFA-koefficient også afhængig af gode resultater fra de to ambitiøse klubber.
Ingen andre hold end FC København og FC Midjtylland har erklærede målsætninger om at komme i europæiske gruppespil, og det er lige netop dét, som de to hold skal forsøge at spille sig i.
Dansk fodbold har sjældent haft glæde af to danske hold i gruppespil på samme tid, og derfor er der pres på FC København og særligt FC Midtjylland.
FCK topper statistikken
I denne artikel vil vi gennemgå de danske Europa-bedrifter gennem de seneste år, for det har været en blandet landhandel at følge de danske klubber på den internationale scene.
Find flere odds på Champions League her!
Det var tilbage i 1992, at man første gang indførte gruppespil i Champions League, og siden er der også kommet nyt format i UEFA’s anden klubturnering, der tidligere har heddet UEFA Cup, men nu bærer navnet Europa League.
Kigger man på statistikken over danske klubber og europæiske gruppespil, ser det således ud:
FC København: 10 gruppespil (4 CL, 6)
AaB: 4 gruppespil (2 CL, 2 EL)
OB: 3 gruppespil (2 EL)
Brøndby IF: 2 gruppespil (1 EL, 1 CL)
FC Nordsjælland: 1 (CL)
FC Midtjylland: 1 gruppespil (EL)
Esbjerg fB: 1 gruppespil (EL)
Der er altså kun syv forskellige danske klubber, der har formået at spille sig i europæiske gruppespil gennem årene, og efter en årrække fra 2010 til 2014, hvor der hver sæson var to danske hold i europæiske gruppespil, har der kun været én dansk repræsentant i gruppespillene de seneste to sæsoner.
Fire succeser på stribe
Til gengæld har de danske repræsentanter klaret sig udmærket i gruppespillene de senere år. I fire sæsoner i træk er det således lykkedes danske hold at spille sig videre i Europa fra deres gruppe i enten Champions League eller Europa League.
Både Esbjerg, AaB, FC København og FC Midtjylland har leveret varen, men det er altså kun lykkedes én gang, at to danske klubber i samme sæson har spillet sig videre fra et europæisk gruppespil. Det var i 2008/09-sæsonen, hvor både AaB og FC København gik videre fra UEFA Cuppen.
Her er et overblik over, hvordan det er gået for de danske hold i europæiske gruppespil siden 1991:
1991 - 2008: Ingen danske hold videre fra europæiske gruppespil.
AaB, Brøndby, OB og FC København deltager i forskellige europæiske gruppespil i perioden.
2008/2009: AaB og FC København er i gruppespil (Begge UC).
AaB i 1/8-finalen i UEFA Cup. Taber til Manchester City.
FC København i 1/16-finalen i UEFA Cup. Taber til Manchester City.
2009/2010: FC København er i gruppespil
FC København i 1/16-finalen i Europa League. Taber til Marseille.
2010/2011: FC København (CL) og OB (EL) er i gruppespil
FC København i 1/8-finalen i Champions League. Taber til Chelsea.
2011/2012: FC København og OB er i gruppespil (begge EL)
Ingen danske hold videre fra gruppespil
2012/2013: FC Nordsjælland (CL) og FC København (EL) er i gruppespil
Ingen danske hold videre fra gruppespil
2013/2014: FC København og Esbjerg fB er i gruppespil (begge EL)
Esbjerg fB i 1/16-finalen i Europa League. Taber til Fiorentina.
2014/2015: AaB og FC København er i gruppespil (begge EL)
AaB i 1/16-finalen i Europa League. Taber til Club Brugge.
2015/2016: FC Midtjylland er i gruppespil (EL)
FC Midtjylland i 1/16-finalen i Europa League. Taber til Manchester United.
2016/2017: FC København er i gruppespil (CL)
FC København når 1/8-finalen I Europa League. Taber til Ajax
Fremgang på UEFA-listen
Dansk fodbold er således inde i en ganske fin periode i øjeblikket, og det har man også kunne se på den danske koefficient-liste. Efter en længere tids nedtur, har Danmark været helt nede som nummer 22 på UEFA’s rangliste, men udviklingen ser ud til at være vendt, idet Danmark idenne sæson har været nummer 18 på den særlige liste, der bruges til at fordele Europa-pladser til de forskellige ligaer.
Tilbage i 10/11-sæsonen var Danmark oppe som nummer 11, hvilket gav en direkte plads i Champions League-gruppespillet foruden en ekstra plads i kvalifikationen til mesterligaen.
Også i denne sæson kan Danmark rykke fremad på listen, hvis FC København og FC Midtjylland leverer resultater i deres respektive europæiske kampagner.
Det hele bliver afgjort onsdag og torsdag, hvor de to klubber skal i aktion. FC København møder Qarabac fra Azerbajdsjan, mens midtjyderne tager imod det cypriotiske hold Apollon Limasson. Begge klubber tabte første runde, og FC København skal altså overgå Qarabacs 1-0-sejr fra første kamp, hvis det danske mesterhold vil i Champions League-gruppespillet, frem for Europa League. FCK-avancement giver odds 2.40, og hvis det bliver et samlet nederlag, må Ståle Solbakken og kompagni altså ’nøjes’ med Europa League-gruppestillet i denne sæson, men det vil også være en markant bedrift.
- Det betyder meget for vores selvforståelse. Vi er en af få klubber i Europa - otte eller ni - der har været i europæisk gruppespil i 11 af de seneste 12 år. Vi kan spille de her kampe, det er vi dygtige til. Det er vores speciale, sagde manager Ståle Solbakken til Ritzau tidligere i år.
Pres på FC Midtjylland
For FC Midtjyllands vedkommende er det alt eller intet. Enten kommer man i gruppespil, eller også må man vente endnu en sæson med at forfølge målet om tre gruppespil inden 2020. Indtil videre er det kun lykkedes én gang, og det er to år siden, så der er pres på træner Jess Thorup.
Som klubbens direktør Claus Steinlein udtalte til Canal 9 allerede i juli måned:
- Vi har det hold, som skal spille os i et europæisk gruppespil, og vi har det hold, der skal spille os i toppen af Superligaen. Det er de drenge, der løber bagved, og de er gode nok til det.
Det kan ikke siges tydeligere: Der skal endnu et gruppespil på bordet for klubben, og skulle det lykkes at kvalificere sig, giver det odds 2.00.
Og kommer der to danske hold i europæiske gruppespil, vil det være første gang i tre år, at danskerne kan se frem til to europæiske aftener om ugen med national deltagelse.