Herrelandsholdet står foran et par spændende play-off kampe mod Irland for at sikre billet til VM i Rusland i 2018. Åge Hareides mænd har vist stor form i efteråret, hvor de er ubesejrede i fire kvalifikationskampe.

Men hvad skal der egentlig til for, at man er den næste, der modtager et opkald fra Åge Hareide? Er der en formel på dette? Spiller det en rolle, hvilken region man er født i? Er der en fordelagtig vej – måske ligefrem en genvej - til at blive den næste spiller på det danske landshold?

banner

Læs med her, hvor vi har taget et kig på de 26 spillere, der har fået spilletid i de seneste ti VM kvalifikationskampe. 

Regionernes kamp

Regionernes kamp

 

Kigger vi på de 26 mænd, er der en klar overvægt af spillere, der er født i Region Hovedstaden. Hele 58% repræsenteres af denne region, blandt andre Mathias ”Zanka” Jørgensen, Jannik Vestergaard og Lasse Schöne.

Region Syddanmark er kun repræsenteret med tre spillere. Holdets største stjerne er til gengæld en del af de tre, nemlig Christian Eriksen. Det danske landshold er også indehaver af en spiller, der er født udenfor Danmarks grænser. Pione Sisto blev født i Uganda af sudanske forældre og blev i 2014 dansk statsborger, hvorefter han kunne repræsentere de danske farver. 

Hellere februar end december 

Foedselsdag

Vil man gerne gå vejen som professionel fodboldspiller, med en fremtid på landsholdet, tyder det på, at man gerne skulle være født indenfor det første kvartal af året. Hele 10 ud af de 26 spillere er født enten i januar, februar eller marts. Mike Jensen er født i februar og er en del af de fem fra denne måned. 

Kun to spillere har fødselsdag i årets sidste kvartal, nemlig Kasper Schmeichel i november og Kasper Dolberg i oktober. 

Højden er afhængig af positionen

Hoejde

Skal man spille på landsholdet, må man meget gerne være over 175 cm høj – og gerne højere. Faktisk er det kun Riza Durmisi på 168 cm og Pione Sisto på 171 cm, der er lavere end 175 cm.

Kigger vi på forsvarsspillerne er der forskel på højden, afhængig af om man spiller back eller i det centrale forsvar. Den typiske back har en gennemsnitshøjde på 180 cm, hvorimod de centrale forsvarsspillere i gennemsnit rager 189,5 cm i vejret. Det hænger formentlig sammen med, at duelstyrke og hovedspil vægtes højt på denne centrale position. Så har du højden og er dygtig til duellerne, er du måske den næste, som Åge Hareide kontakter til sit centrale forsvar.

En typisk midtbanespiller har en gennemsnitshøjde på 179,5 cm og er ofte kendetegnet ved hurtige fødder og en stor grad af bevægelighed. Christian Eriksen, der netop er midtbanespiller, passer perfekt på denne opskrift.

Går man til gengæld med en landsholdsangriber i maven, spiller højden også her en afgørende rolle. Positionen kræver råstyrke og power, som Nicolai Jørgensen Andreas Cornelius, Kasper Dolberg og Nicklas Bendtner med en gennemsnitshøjde på hele 188 cm er pragteksempler på.

Få kridtet fodboldstøvlerne tidligt 

Det tyder på, at jo tidligere man starter sin fodboldkarriere, jo bedre. Størstedelen af det danske landshold startede allerede som 4-5-årige. Christian Eriksen var for eksempel blot 3 år, da han startede til fodbold i barndomsklubben Middelfart Gymnastik & Boldklub. Allerede som 18-årig havde Christian Eriksen sin debut på landsholdet, og han var den yngste spiller, der deltog i VM i 2010 i Sydafrika.

Det er dog ikke altid lig med succes at starte tidligt ud. Nicklas Bendtner startede først som 10-årig, men blev allerede som 16-årig hentet af storklubben Arsenal. Kasper Schmeichel besluttede først efter et år på efterskole, at han ville forfølge drømmen om en professionel fodboldkarriere. Derefter tog det fart, og hans første professionelle klub blev Manchester City. 

Flere veje kan føre til landsholdet

Ungdomskarriere

Der er ikke én tydelig vej at gå for at blive fodboldspiller på landsholdet. Du behøver ikke nødvendigvis tage turen gennem et fodboldakademi, men det har Simon Kjær, Pione Sisto og Viktor Fischer dog gjort, da alle tre har været en del af FC Midtjyllands fodboldakademi. Brøndby IF har også sat et markant aftryk med hele seks spillere, der har været gennem klubben i deres ungdomsår, blandt andre Riza Durmisi og Pierre Emil Højbjerg.

 

Går vi skridtet videre og kigger på, hvornår spillerne fik deres debut på landsholdet, er der en lille tendens til, at dette sker, mens spillerne spiller i en udenlandsk klub. Faktisk spillede 15 ud af de 26 mænd i en udenlandsk klub, da de fik deres landsholdsdebut.

De to målmænd, Kasper Schmeichel og Frederik Rønnow, er gået to vidt forskellige veje, men er begge kommet på landsholdet. Kasper Schmeichel har haft hele sin karriere i udlandet, mens Frederik Rønnow har bygget sin karriere op i Danmark, hvor han for tiden tordner ud for Brøndby IF.


Henrik Dalsgaard er til gengæld et spændende eksempel på, at vejen til landsholdet kan ske på mange måder. Efter at have scoret hele 47 mål i 19 kampe for sin serie 2 klub, Møldrup-Tostrup IF, fik superligaklubben AaB fingrene i ham. Herefter skulle der gå syv år, før den tidligere serie 2-spiller fik sin debut på landsholdet.

Bemærkelsesværdigt er det, at ingen af de 26 spillere har været omkring Region Nordjylland eller Region Sjælland i deres ungdomsår. 

Nuværende klubber

Tager vi et kig på de nuværende klubber, er Danmark kun repræsenteret med tre spillere; Frederik Rønnow i Brøndby IF samt William Kvist og Peter Ankersen i FC København. Noget tyder på, at skal du udtages til landsholdet, er det ikke helt dumt at spille i en engelsk klub, der i alt huser 8 danske landsholdsspillere. 

Nuvaerende klubber

 

Afslutning

Sammenfatter vi ovenstående, er en ”typisk” landsholdsspiller:

  • Født i Region Hovedstaden.
  • 185 cm høj i gennemsnit.
  • Været omkring Brøndby IF’s ungdomsafdeling og generelt spillet i Region Hovedstaden i ungdomsårene.
  • Født i årets tre første måneder, og helst februar.
  • En del af et engelsk hold, gerne i Premier League eller i The Championship.

Fælles for alle 26 spillere, og vigtigt for dig med en drøm om landsholdet, er mange træningstimer, dedikation og en knivspids talent.

Husk, at der ikke er én endegyldig vej til landsholdet, men hvis du opfylder nogle af punkterne ovenover, er du måske allerede den næste mand, der bliver en del af vores landsholdsdrenge.

Næste opgave for det danske landshold er 8. oktober, hvor Danmark møder Rumænien, og hvor vi forhåbentlig tager endnu et skridt mod VM i Rusland i 2018. 

Individuelle spillerprofiler 

Spiller profiler Spiller profiler Spiller profiler Spiller profiler