Europæisk basketball har produceret flere topspillere blandt andet Dirk Nowitzki, Tony Parker og Gasol brødrene, der alle endte med at tage NBA med storm.
Selv nu fortsætter produktionen af af kommende stjernespillere med Kristaps Porzingis, Giannis Antetokounmpo og senest Luka Doncic - der lige nu giver odds 3.25 hos 888sport til at blive NBA Rookie of the Year.
Who will be named #NBA regular season MVP?
— 888sport (@888sport) October 16, 2018
Alligevel halter det europæiske spil langt bag sin nordamerikanske fætter på nærmest alle måder - selvom der er fremragende spillere og dygtige trænere.
Her vil vi kigge lidt på, hvorfor EuroLeague og NBA virker til at være længere væk fra hinanden end nogensinde før.
Den altomfattende tilstedeværelse af fodbold
Fodbold absorberer nærmest alt og alle i hele Europa. Fra Serie 6 spillere til de professionelle fodboldakademier, der skaber talenter fra en tidlig alder. Det efterlader ikke plads til meget andet. Hvis et barn har et stort talent i en ung alder, er chancerne store for, at en talentspejder allerede har kigget på det, og dermed er deres atletiske vej valgt.
Fodbold er i europæers blod. Det dominerer bagsider, forsider, sociale samtaler og drømmene hos generationens børn, der drømmer om at blive ligesom de stjerner, de dagligt ser på TV.
Der er en kultur bag det hele, som ikke bare kommer til at stoppe. Det hele kan let opsummeres med den tidligere Liverpool træner, Bill Shanklys populære ord. "Nogle mener, at fodbold er et spil der gælder liv eller død. Jeg er meget skuffet over den attitude. For jeg kan forsikre, at det er meget vigtigere end det."
I mellemtiden har man i USA valgt at fokuserer på tre eller fire store sportsgrene. Baseball, Ishockey, Amerikansk fodbold og Basketball. Så i stedet for at vokse op med en bold ved fødderne, som de fleste europæere, så er nordamerikanerne typisk vokset op med en bold mellem hænderne og drømme om NBA i deres hoveder. Ingen sport dominerer ligesom fodbold gør i Europa, hvilket betyder, at der kommer langt flere investeringer til Basketball i USA i stedet.
Selvom populære fodboldhold som Real Madrid, der giver odds 5.00 hos 888sport til at vinde EuroLeague denne sæson, Bayern München og Fenerbache også har basketballhold, så er investeringerne slet ikke i nærheden af det, som de giver til fodbolden. Heller ikke interessen.
Nordamerika: Fødslen af moderne basketball
Født af to skotske immigranter i Canada, James Naismith, opfinderen af basketball, etablerede Nordamerika som hjem for sportsgrene fra den spæde begyndelse. Fra den primitive begyndelse på Springfield college i 1891 til den globale fænomen det er i dag. Europa har forsøgt at følge med lige siden.
I mellemtiden blev EuroLeague (Tidligere kendt som FIBA Europa Champions Cup) etableret i 1958. Det er 67 år efter at Dr. Naismith introducerede sporten til sine studerende. EuroLeague basketball er muligvis noget vej fra kvaliteten af NBA, men det er det tætteste man kommer i verden på at udfordre det høje niveau i USA.
Som det meste andet sport, så handler det hele i sidste ende om penge. Faktum er bare, at pengene ikke er til at konkurrere med NBA i øjeblikket, og derfor hapser de alle talenterne. I Nordamerika ser man basketball som en af de største sportsgrene, det gør man ikke i Europa.
Talentmigration til NBA
Træning i EuroLeague er på et eliteniveau, hvor trænerene konstant forsøger at arbejde med spillernes stil. De fokuserer på hurtighed, flair med bolden til at sende modspilleren ud af kurs, der giver lette point. Mange af disse spillere ender i NBA.
Der er en magnet, der trækker de bedste fra kontinent over atlanten. Hvis du er blandt de bedste i EuroLeague - en sand stjerne - så vil du aldrig blive ligeså berømt eller rig som de bedste fodboldspillere. Sammenlign det med NBA, hvor den berømmelse og rigdom en spiller kan opnå, er langt større end det, der er muligt i Europa.
En parallel kan også drages i den anden retning. Fodboldspillere i USA drømmer om at spille i Europa. Et sted hvor kvalitet er eftertragtet, og hvor der kan tjenes en formue ved at spille for de bedste mandskaber. Ligesom Nordamerika er hjemmet for basketball er Europa hjem for fodbold.
Talentbevarelse er et problem i europæisk basketball, og det skyldes de mange penge, der er på den anden side af havet. Når det er sagt, så er der ingen regler uden en undtagelse. Nikoas Galsi, Theodoros Papaloukas og Sergio Llull valgte alle at takke nej til store tilbud fra NBA for at blive hos Real Madrid.
NBAs vedvarende konkurrenceniveau
For et land der er så kapitalistisk, har amerikansk sport formået at være utrolig socialistisk, og dermed skaber de ofte et lige konkurrenceniveau. Draften giver til de hold, der ligger i bunden af tabellen, da de får de højeste picks - på denne måde får de chancen for at snuppe en ny kommende superstjerne og på den måde kan de komme tilbage til toppen af fødekæden. Et par store talenter og et hold, der sidste år havde problemer kan pludselig være kandidater til at vinde titlen.
2014 - Spurs
— 888sport (@888sport) October 14, 2018
2015 - Warriors
2016 - Cavaliers
2017 - Warriors
2018 - Warriors
Will the Golden State Warriors make it four titles in five years? ?
The #NBA season starts this week ? pic.twitter.com/0NBrBc1ZxE
I mellemtiden er det sådan i EuroLeague, at hvis du er dårlig, så er du dårlig. Drømmen om ens NBA hold der skyder op gennem rangeringerne og kæmper for en titel vil altid være en realitet, og det holder fansene interesseret. I mellemtiden i Europa er chancen for at Buducnost VOLI fra Montenegro skal byde Real Madrid op til dans meget lav.
NBA vs EuroLeague kampe
Igennem årtier har disse to organisationer mødt hinanden. Det første var NBA mestrene fra Washington Bullets der mødte Maccabi "Elite" Tel Aviv i 1982, hvor israelerne vandt kampen.
Siden da har NBA-holdene dog domineret disse kampe, hvor der har været flere store nederlag, hvilket har vist forskellen på de to store ligaer - selvom de nordamerikanske hold ofte ser det som en træningskamp inden sæsonstarten. Ud af de seneste otte kampe har europæiske hold vundet tre. Måske er det et tegn på, at de to ligaer nærmer sig i kvalitet? Eller, det er nok mere fordi, at NBA-holdene har haft svært ved at tage modstanderen seriøst nok.
Gunde til at glæde sig
Det er ikke alt sammen bare negativt med EuroLeague basketball. Ja. NBA er længder foran, når det gælder omsætning og talent, men det betyder ikke, at basketball i dette kontinent er ved at synge på sidste vers. Langt fra.
EuroLeague bliver stærkere og stærkere, og det har en flot fremtid, hvor det nu kan ses i 213 lande på verdensplan. Der er mere end 245 million i Kina der ser med ugentlig, og det sendes på NBA TV i USA og Canada. De europæiske arenaer er fyldt med hardcore fans, og enhver der har været til en EuroLeague kamp ved, at atmosfæren er det samme eller endnu bedre end andre sportsgrene i verden.
Takket været den øgede eksponering og penge der strømmer til ligaen, er håber, at man kan bevare flere talenter i Europa, og hold vil nu være klar til at tilbyde store millionkontrakter. Et eksempel er Alexey Shved fra BC Khimki der tjener over 25 mio. kr. om året for hold i Moskva, som nu giver odds 11.00 hos 888sport til at ende i EuroLeague top 3.
I de seneste år har det også været en trend for college-spillere, at de skippede det sidste år af ubetalt universitetsbasket for i stedet at spille professionelt på den anden side af havet. Kina, Australien og Europa er alle destination, hvor unge kan få en smag for senior-basketball på et professionelt niveau, samtidig med, at de bliver betalt et år tidligere end der jævnaldrende på college.
Hvis denne trend fortsætter, vil TV penge forsætte med at strømme til Europa. Dette bør gøre, at de kan fastholde flere talenter, og så kan det være, at afstanden mellem NBA og EuroLeague bliver mindre. Lige nu er forskellen dog stadig stor, og den rykkes næsten ikke.