De store håndboldturneringer er altid de mest populære, både når det kommer til seertal, men også i forhold til at oddse. VM i kvindehåndbold 2021 er ingen undtagelse. I denne artikel har vi tænkt at klæde dig så godt på som muligt, så du får bedre mulighed for identificere de odds, der højst sandsynligt giver noget afkast i sidste ende.
Vi har fokuseret på nogle få statistiske uddrag fra VM i 2019, så hvis du mangler flere statistikker, kan du altid selv udvide din analyse. Vi giver dig i hvert fald et godt fundament, så du kommer godt fra land.
VM i kvindehåndbold 2021
Stor vindermargin i de indledende kampe
Hvilke hold kan vi fremhæve ift. mål?
Hvilke spillere var mest afgørende ift. mål?
Hvilke målmænd har været mest afgørende?
Hvor mange mål blev der scoret under VM 2019?
Hvilke spillere fik flest 2-minutters-udvisninger?
Stor vindermargin i de indledende kampe
Vindermarginen er i den grad blevet aktuel, efter VM har øget antallet af håndboldnationer. Ved VM i 2019 deltog 24 nationer, og i 2021 deltager 32 nationer. Derfor bliver det i højere grad muligt for uprøvede håndboldnationer at deltage ved VM.
Det vil de første mange år påvirke kvaliteten og ikke mindst spændingen i VM-kampene. Det vil hvert fald ske i gruppespillet, hvor nationer med mindre håndbolderfaring skal møde de bedste håndboldnationer i verden.
Vindermarginen er ofte utroligt stor, når miniputnationer møde de store kanoner. Det er meget tydeligt i det indledende gruppespil. Cuba tabte fx i det indledende gruppespil med omkring 20,4 i gennemsnit i de fem kampe, de spillede. Australien tabte i gennemsnit med 25,8 mål pr. kamp. Derfor er det oplagt at kigge efter vindermarginen, når David møder Goliat. Der er oftest en verden til forskel.
Hvilke hold kan vi fremhæve ift. mål?
Lad os fortsætte i målsporet. Hvor stor vindermarginen bliver, afhænger af hvilken nation, der står skarpest foran mål og har den mest solide defensiv. Antallet af kampe betyder selvfølgelig noget i forhold til antallet af mål. Det skal man huske at have in mente.
Holland scorede klart flest mål i det indledende gruppespil i 2019. 178 mål scorede de. Norge var lige i hælene på Holland med 169 mål. Norge havde dog en meget stærkere defensiv end Holland. Norge lukkede 115 mål ind versus Hollands 134. Rusland havde i det indledende gruppespil den mest solide defensiv. De lukkede kun 91 mål ind. Danmark og Frankrig fulgte trop med 100 indkasserede mål hver.
Spanien og Rusland var også stærke offensivt, da de scorede næstflest mål. Netop Rusland var de mest skudsikre under VM 2019. Og selvom Rusland spillede 10 kampe, havde de stadig den højeste træfsikkerhed. De havde i alt 424 skud på mål, hvoraf 321 gik i mål. Dette svarer til en scoringsprocent på 68%. Serbien havde den næsthøjeste scoringsprocent på 64, og de spillede ni kampe. Japan og Spanien lå begge på 62%.
De mest uskarpe var Australien, som kun scorede på 39% af deres skudforsøg. Til Australiens forsvar havde de også knap 100 skudforsøg mindre end de fleste andre nationer. Kasakhstan havde en scoringsprocent på 46%. Cuba, Kina og Congo lå på de 50%.
Holland havde klart flest skudforsøg under VM 2019 – hele 545 stk. Norge havde 505, Spanien 491 og Rusland 474. Efter VM-finalen endte den samlede scoringsprocent med at ligge på 57 for hele slutrunden.
Hvilke spillere var mest afgørende ift. mål?
Hvis vi skal sortere yderligere i statistikkerne og fremhæve de bedste målskytter, fokuserer vi på dem med minimum 40 mål ved VM i 2019. I den forbindelse er det værd at fremhæve Linn Blohm fra Sverige, som var mest træfsikker blandt de målscorer, der havde scoret minimum 40 mål. Den svenske skarpskytte havde den højeste scoringsprocent, nemlig 84 % – 41 mål og 49 skudforsøg. Den næstmest træfsikre spiller var russiske Lullia Managarova på 80%.
Topscoreren var tæt på at blive sydkoreanske Eun Hee Ryu med 69 mål, men i VM-finalen overgik hollænderen Lois Abbingh hende med 71 mål. Sloveniens Tjasa Stanko scorede tredjeflest mål med 62 mål. Danmark topscorer blev Stine Jørgensen med 32 mål.
Hvilke målmænd har været mest afgørende?
Målmænd kan have en kampafgørende rolle i håndbold. Har de god dag, kan de vinde kampe. Ved VM 2019, var den franske Catherine Gabriel utrolig godt kørende. Hun endte med at have en redningsprocent på 42%. Det skal dog siges, at hun ikke blev afprøvet nær så meget som sind andre målmænd-kollegaer, men stadigvæk.
Russiske Kalinina og danske Sandra Toft endte begge med at have en redningsprocent på 39. Blandt de fire hold, som spillede 10 kampe, havde Norges Silje Solberg en redningsprocent på 35.
Hvor mange mål er der blevet scoret i de seneste VM-slutrunder?
Der blev scoret i alt 5179 mål i 2019, hvilket svarer til et målgennemsnit på 53,93. Ved VM i Tyskland blev der scoret 4384 mål, hvilket svarer til et målgennemsnit på 52,19. Dette målgennemsnit pr. kamp er altid rart at have ved hånden, fordi man på den måde har en nogenlunde ide om, hvordan nogle udfald burde blive i kampene.
Hvilke spillere og hold fik flest 2-minutters-udvisninger?
Montenegro var aggressive ved VM i 2019, hvor de fik flest 2-minutters-udvisninger. De endte med at få 47 i ni kampe, hvilket svarer til 5,2 pr. kamp. Serbien fik 42 gange brug for en to minutters pause. Kasakhstan og Argentina fik færrest udvisninger – henholdsvis 16 og 17.
De mest konstante spillere var blandt andet romanske Polocoser med 12 to-minutters-udvisninger. Montenegros Jaukovic fik tildelt en 2-minutters-udvisning 10 gange. Det samme var tilfældet med Hollands Danich Snelder.
Vi håber, du har fået nogle gode input, så du nu er en smule bedre rustet til at finde de rigtige odds på markedet. Der er dog mange faktorer, som spiller ind, så det er om at være så godt forberedt som muligt. Ovenstående er blot nogle eksempler på, hvad man kan forberede sig på inden en slutrunde.
*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press
*Først publiceret: d. 07. december 2021*