Det danske herrelandshold i håndbold kæmper i denne måned om at sikre succes til Danmark ved EM i Kroatien.
I løbet af historien er det blevet til flere medaljer ved diverse håndbold-slutrunder, og mange store håndboldspillere har sikret sig legende-status via store præstationer ved de forskellige slutrunder.
Den danske håndboldhistorie er således rig på store spillere, og i det følgende gennemgår vi de ti spillere, der har spillet flest kampe for det danske herrelandshold i håndbold.
Alletiders mandlige håndboldspillere i Danmark:
- Frank Jørgensen
- Kay Jørgensen
- Kasper Hvidt
- Jesper Nøddesbo
- Erik Veje Rasmussen
- Michael Fenger
- Michael V. Knudsen
- Bo Spellerberg
- Hans Lindberg
- Lars Christiansen
Frank Jørgensen
Sjællænderen nåede hele 212 kampe i løbet af en ti-årige periode på det danske landshold, og har derfor masser af store oplevelser i rødt og hvidt på sit CV.
Han var dog uheldig at være en del af landsholdet i en tid, hvor Danmark ikke leverede store resultater på den internationale landsholdsscene.
Stregspilleren nåede i klubregi forbi flere forskellige klubber, herunder TEKA Santander i Spanien, som han repræsenterede i sin sidste landskamp i december 1996.
Kay Jørgensen
Man skal være af en ældre generation for at huske Kay Jørgensen, for størstedelen af hans kampe 213 kampe for landsholdet blev spillet i 1960’erne og 1970’erne.
Målvogteren var med til at vinde VM-sølv i 1967, men han kom dog kun i aktion i en af kampene i gruppespillet.
Spillede sin sidste landskamp i februar 1980.
Find odds på EM-slutrunden i Håndbold her!
Kasper Hvidt
En af de helt store skikkelser i moderne dansk håndboldhistorie er Kasper Hvidt.
Målvogteren udviklede sig i løbet af sin karriere til en af verdens bedste på sin position, og han var en sikker mand i landsholdstruppen i årene 1997 til 2010, hvor han stoppede landsholdskarrieren.
Hvidt var en stor ledertyper og nåede hele 219 A-landskampe, og undervejs blev det også til store resultater med EM-guldet i 2008 som det ypperste.
Jesper Nøddesbo
Fra samme generation som Kasper Hvidt finder vi Jesper Nøddesbo, der ganske vist er nogle år yngre, men også var en del af opturen for dansk herrelandsholdshåndbold gennem nullerne.
Nøddesbo er fortsat aktiv på klubplan, men stoppede i 2017 landsholdskarrieren efter 223 kampe og 450 mål med masser af succes til følge.
I landsholdsregi har han blandt andet vundet EM-guld, OL-guld og VM-sølv, hvilket vidner om en stor karriere.
Erik Veje Rasmussen
Erik Veje er en levende legende i dansk herrehåndbold, og han er kendt for både sin spiller- og trænerkarriere.
Han var en af de centrale spillere på herrelandsholdet i 1980’erne, hvor han blandt andet var med til at opnå en fjerdeplads ved OL i Los Angelas i 1984. Veje spillede helt frem til 1993 og nåede dermed op på 233 kampe.
Erik Veje Rasmussens 1015 mål var i mange år det højeste antal scoringer på landsholdet, indtil han blev overhalet af Lars Christiansen i 2009.
Michael Fenger
Endnu en af heltene fra det danske OL-hold i 1984 er Michael Fenger, der dengang var en af de unge kræfter på holdet og spillede fem kampe frem mod fjerdepladsen.
Fenger spillede i alt 235 A-landskampe og blev kåret til Årets Spiller i Danmark i 1986.
Spillede sin sidste landskamp i marts 1993 og er i dag kommunalpolitiker.
Michael V. Knudsen
Den nordjyske stregspiller var i en årrække en af de absolutte profiler på det danske herrelandshold, hvor han fra debuten i 1999 til landsholdsstoppet i 2014 opnåede hele 234 landskampe og 779 mål.
Knudsen døjede undervejs i karrieren også med skader, men det ændrer ikke på, at han er en af de bedste håndboldspillere, landet har set. Medaljesamlingen i landsholdsregi taler også for sig selv: Tre styks EM-bronzemedaljer, ét styk VM-bronze, et styk EM-sølv, ét styk VM-sølv og ét styk EM-guld.
Ganske enkelt imponerende af Knudsen, der i klubregi repræsenterede Flensburg-Handewitt i en lang årrække.
Bo Spellerberg
Med 245 A-landskampe på sit CV er Bo Spellerberg en af de mest markante skikkelser i dansk herrehåndboldshistorie.
Han debuterede helt tilbage i 2000 og var dermed en del af den store guldalder i dansk herrehåndbold, hvor det blev til adskillige medaljer i årene 2002 til 2016. Trods sine store kvaliteter har venstrebacken udelukkende spillet i danske klubber – primært i Kolding – men alligevel var han år efter år en sikker mand på det danske landshold.
I 2006 blev han tilmed kåret til Årets Mandlige Landsholdsspiller, og Spellerberg har efterladt et stort aftryk på dansk herrehåndbold. I klubregi er han stadig aktiv, men seneste landskamp blev spillet i 2015.
Hans Lindberg
Han er blevet 36 år, men Hans Lindberg er stadig en profil i dansk herrehåndbold.
I klubregi er han flere gange blevet topscorer i den tyske Bundesliga, og på landsholdet har han været en afgørende spiller år efter år. Inden årsskiftet var han oppe på 245 A-landskampe, og dette tal kommer blot til at vokse i løbet af januar, hvor han er en del af den danske EM-trup i år, hvor dansk EM-guld giver odds 4.50.
Siden debuten i 2003 har Hans Lindberg været en fast del af landsholdet, og fløjspilleren er aktuelt oppe på 668 scoringer i landsholdstrøjen. I lighed med de øvrige spillere fra generationen har han samlet adskillige medaljer med landsholdet i årenes løb. Måske er der flere på vej?
Lars Christiansen
Der gik 19 år og 11 dage mellem Lars Christiansens første og sidste landskampe for Danmark, og han står i dag som en af de bedste håndboldspillere i historien.
Fra 1992 til 2012 blev det til hele 338 A-landskampe og 1503 mål for Danmark, og det er tvivlsomt, at nogen af disse rekorder nogensinde bliver slået. Christiansen var i sin storhedstid en af verdens bedste håndboldspillere, men det var først i karrierens efterår, at han opnåede succes med landsholdet i form af hele syv forskellige medaljer fra 2002 til 2012, heraf to europamesterskaber.
Han blev forbigået til OL-holdet i 2012 og stoppede efterfølgende sin karriere. I 2015 blev han optaget i dansk idræts hall of fame som den første mandlige håndboldspiller i historien.
*Credits: artiklens billede tilhører Axel Heimken/Associated Press
Først publiceret: d. 01. august 2020