Sommerens store fodbold-begivenhed kommer nærmere og nærmere!
I dag er der kun én måned til første kamp ved slutrunden, og derfor er det tid til næste kapitel i vores store VM-nedtælling.
I denne artikel ser vi nærmere på nogle af de mest markante facts og rekorder i VM-historien.
Husk at du kan finde alle odds på VM lige her!
De største nationer
Når man snakker om VM, er der særligt én nation, der skiller sig ud. For Brasilien er noget særligt i VM-historien. Det sydamerikanske land er det eneste, som har været med ved alle VM-slutrunder, og er samtidig det eneste, der har vundet VM hele fem gange i historien. Det giver odds 5.00, hvis Brasilien vinder VM i år.
Det er også værd at fremhæve Tyskland, der siden 1954 har formået at slutte blandt de sidste otte nationer ved samtlige VM-slutrunder. Ved de seneste fire slutrunder har tyskerne endda formået at slutte i Top 3 ved VM. Det har ingen af andre lande formået.
Endelig bør Italien også nævnes som en historisk VM-nation. For det første har italienerne vundet VM hele fire gange, og for det andet har Italien været vært for slutrunden hele to gange. Det fodboldgale land er imidlertid ikke med ved årets slutrunde; det er første gang siden 1958, at Italien ikke er med.
Historisk trænere
Nogle af fodboldhistoriens mest ikoniske skikkelser er de trænere, der gennem årene har stået i spidsen for de nationer, der har kæmpet ved VM. Og skal man fremhæve én blandt dem alle, må tyske Helmut Schön siges at være en legende.
Schön stod i spiden for det tyske landshold fra 1966 til 1978 og var dermed på sidelinjen ved fire slutrunde, blandt andet da Tyskland vandt VM på hjemmebane i 1974. I alt nåede han at være træner i 25 VM-kampe, hvor af de 16 blev vundet. Begge dele er rekord.
En anden rekordmager er den brasilianske træner Carlos Alberto Parreira. Brasilianeren har et utroligt træner-cv, og han har været med ved hele seks VM-slutrunder som træner, hvor han har repræsenteret vidt forskellige nationer: Kuwait, Forenede Arabiske Emirater, Brasilien (to gange), Saudi Arabien og Sydafrika har alle haft glæde af hans kvaliteter. Den ypperste triumf var VM-guldet i 1994.
Endelig må vi fremhæve endnu en markant træner, nemlig Mario Zagallo, der har vundet VM hele tre gange – to gange som spiller (1958, 1962 og en gang som træner (1970). Zagallo var endda også med ved VM i 1994 som assistenttrænerm, hvor Brasilien vandt guld – og i 1998 var han igen landstræner, da den fodboldgale nation vandt sølv.
Ikoniske spillere
Kigger vi herefter på nogle af de mest markante spillere i VM-historien, er der en overflod af spillere, man kan fokusere på.
Det er dog umuligt at komme uden om Pelé. Brasilianeren debuterede ved VM for 60 år siden, da han som 17-årig var med ved slutrunden i Sverige. Her endte han som den store stjerne for Brasilien, der vandt det første sæt VM-guldmedaljer nogensinde. Sidenhen vandt Pelé og Brasilien også VM i 1962 og 1970, og brasilianeren er stadig den eneste, der har vundet VM hele tre gange som spiller.
Pelé var i alt med i fire VM-slutrunder, hvilket mange spillere har formået, men kun to spillere har været på banen ved hele fem turneringer. Den ene er mexicanske Antonio Carbajal, der repræsenterede sit land ved alle slutrunder mellem 150 og 1966, mens den anden er tyske Lothar Matthäus, som var med det tyske landshold i både 1982, 1986, 1990, 1994 og 1998. Matthäus er også den spiller, der har spillet flest VM-kampe; nemlig 25.
Matthäus har således både været med ved VM som ung og gammel, og turneringen har gennem historien både givet spilletid til yngre talenter og rutinerede ræve.
Den yngste spiller til at have spillet ved et VM er Norman Whiteside, der var 17 år og 41 dage, da han repræsenterede Nordirland i en kamp mod Jugoslavien ved VM i 1982.
Den ældste er til gengæld colombianeren Faryd Mondragon, der var 43 år og tre dage gammel, da han blev skiftet ind i en gruppekamp mod Japan ved VM i Brasilien i 2014.
Fantastiske målscorere
De mest iøjnefaldende spillere er imidlertid målscorerne. Miroslav Klose er den mest scorende spiller i VM-historien. Den tyske angriber har scoret 16 mål ved forskellige VM-slutrunder, og hans imponerende målhøst strækker sig fra VM i 2002 til VM i 2014. Man husker blandt et hattrick i Tysklands 8-0-sejr over Saudi-Arabien ved VM i 2002.
En anden historisk målskytte i VM-sammenhæng er franskmanden Just Fontaine. Ved VM i 1958 i Sverige blev han topscorer med hele 13 mål i samme slutrunde. Fire af dem blev scoret mod Tyskland, og de 13 scoringer var generelt fordelt på seks kampe ved slutrunden, hvor Frankrig vandt bronze. Det var en imponerende bedrift af franskmanden, og den enestående rekord er aldrig blevet overgået.
Kigger man i stedet på antal mål scoret i en enkelt kamp, skiller russeren Oleg Salenko sig ud. Ved VM i USA i 1994 var Salenko med i truppen hos et ordinært russisk hold, men det lykkedes ham alligevel at markere sig på imponerende vis. I gruppekampen mod Cameroun gik han således mål-amok og scorede hele fem gange i 6-1-sejren over det afrikanske hold. Han er stadig indehaver af rekoreden for flest mål i en enkelt VM-kamp.
Til sidst er det værd igen at bemærke, at der nu blot er en måned til VM-start. Turneringen fløjtes i gang den 14. juni i Rusland, hvor der måske bliver sat nye rekorder af nye spillere, der kan skrive sig ind i historien.