Januar er lig med transfers, for efter at røgen efter nytårskrudtet har lagt sig, er det atter tid til at handle.

I løbet af de seneste 10-20 år har spillet på transfermarkedet kommet til at fylde mere og mere, og hvert transfervindue er fyldt med rygter, realiteter og det midt i mellem.

888sport banner

Historien er rig på markante spillerhandler, og år efter år har fans, medier, spillere, agenter og klubbosser fulgt spændt med, når transfervinduet er åbnet.

I denne artikel ser vi nærmere på nogle af historiens største og mest iøjnefaldende handler i fodboldens verden.

2011: Torres, Carroll og en knap milliard

Det er sjældent, at de helt vilde handler sker i januar måneds transfervindue, for sæsonen er i fuld gang, og klubberne bruger ofte midtvejsvinduet til at justere en smule på truppen.

Derfor var det noget af en bombe, der sprang da Chelsea på transfervinduets sidste dag i januar 2011 lagde over 400 millioner kroner på bordet for Liverpools topscorer Fernando Torres. Det gjorde ondt i Liverpool-fansenes hjerter, og da klubben som erstatning betalte omkring 350 millioner kroner for Andy Carroll i Newcastle, var der mange, der var forundrede.

Der blev altså fyret trekvart milliard af på transfervinduets sidste dag, men på banen var der ikke samme glohede aftryk. Ingen af spillerne blev en særlig stor succes i deres nye klub.

Find odds på Premier League her!

2003: Den fjerde Galactico

Da Florentino Perez blev valgt som præsident for Real Madrid i 2000, satte han gang i Galactico-æraen i den spanske kongeklub. Ideen var at købe en verdensstjerne i hvert transfervindue, og det blev fulgt med massive handler de følgende år.

Luis Figo kom til i 2000, året efter fulgte Zinedine Zidane og i 2002 blev brasilianske Ronaldo præsenteret. På det tidspunkt havde man brugt over to milliarder kroner på de tre verdensstjerner, men i sommeren 2003 kom så en fjerde.

David Beckham blev hentet i Manchester United, og handlen var ikke kun markant af sportslige hensyn. Beckham var også en kommerciel kæmpehandel, idet han som en af verdens mest berømte sportspersonligheder også kunne gøre en stor forskel for brandet Real Madrid. Det gav også pæn succes inden for kridtstregerne. På banen vandt Real Madrid fire spanske mesterskaber i perioden 2001 – 2008.

2017: Den ufattelige transfersum

via GIPHY

Det var en lang transfersaga, der udspillede sig i sommeren 2017. Det begyndte som små rygter om et Neymar-skifte til Paris Saint-Germain, men det meste af fodboldverdenen var sikker på, at den brasilianske stjerne ville blive i Barcelona.

Hans frikøbsklausul var desuden på vanvittige 1,6 milliarder kroner, så det var usandsynligt, at sådan en handel ville finde sted. Men det gjorde den. 3 august 2017 offenttliggjorde Paris Saint-Germain den monstrøse handel, der gjorde brasilianeren til den dyreste fodboldspiller i verdenshistorien – og den første spiller til at koste mere end 150 millioner pund og mere end 1,5 milliard.

En på alle måder voldsom handel, der stadig står som det absolutte symbol på et overophedet transfermarked. 

2006: West Ham og de argentinske stjerner

Det kom bag på de fleste, da West Ham i 2006 hentede to af de mest talentfulde og hypede argentinske spillere til Premier League.

De fleste havde forventet, at Javier Mascherano og Carlos Tevez ville skifte til en sydeuropæisk liga eller i det mindste en regulær storklub, men det endte altså med den upåagtede London-klubben, der dengang havde Alan Pardew i spidsen.

Det viste sig, at kontraktsituationen var strikket sammen på kreativ vis via et tredjepartsfirma, der reelt ejede spillerne, og West Ham endte med at skulle betale en bøde på 250 millioner kroner for at have overtrådt de engelske regler på området. Ingen af spillerne blev dog en succes i klubben og efter bare et år var de væk igen. Siden blev de stjerner på større adresser.

2016: Ud som ung – retur som stjerne

Han var 19 år, da han forlod Manchester United med uforløst sag efter en tre år som talent uden gennembrud på førsteholdet. Udsigten til spilletid var begrænset, og derfor tog Paul Pogba til Juventus på en fri transfer i et håb om at bygge sin karriere op på ny.

Det lykkedes i dén grad, og da Paul Pogba fire år efter afskeden med Manchester United vendte tilbage til den engelske klub, var det som verdens dyreste fodboldspiller. Med José Mourinho som manager lagde Manchester United 105 millioner euro på bordet for franskmanden, som dermed kunne vende tilbage til klubben, hvor han endnu havde noget at bevise.

Det er han efterhånden kommet efter, og Pogba er nu en af Manchester Uniteds vigtigste spillere.

via GIPHY

1982: Verdens bedste til Charlton??

Danske Allan Simonsen var toppen af poppen dengang i slut-halvfjerdserne og start-firserne. I 1977 blev han som bekendt kåret til verdens bedste fodboldspiller, og få år efter kom han til FC Barcelona. Siden hentede klubben imidlertid også Diego Maradona, og derfor kom Simonsen i overskud.

I 1982 skulle han derfor videre fra den spanske storklub, og selvom han havde tilbud fra både Tottenham og Real Madrid, valgte han højst overraskende skifte til Charlton. Den engelske klub lå kun i den næstbedste række, men blev styret af en rig ejer med store ambitioner.

Økonomien hang dog ikke sammen, og den vævre Simonsen blandt engelske klipper var heller ikke en succes. Ægteskabet mellem Simonsen og Charlton holdt kun et halvt år.

2013: 200 kilometer forgæves

Transfervinduet handler også om de klubskifter, der ikke bliver til noget – for dem er der flest af.

Rygter, henvendelser og forhandlinger ender ofte i det rene ingenting, og det kom til at falde uheldigt ud for Peter Odemwingie i 2013. Han havde længe ønsket at forlade West Bromwich Albion, og da han på transfervinduets sidste dag fik at vide, at Quuens Park Rangers forhandlede om et køb af ham, satte han sig ind i sin bil og kørte 200 kilometer til klubbens stadion for at fremskynde processen.

Da han kom frem, viste det sig dog, at handlen faldt til jorden. Derfor kunne Odemwingie køre slukøret tilbage til West Bromwich Albion, hvor der ventede ham en hård velkomst. Han blev aldrig en del af startopstillingen, og i den følgende sommer skiftede han i stedet til Cardiff.