Alle kender CL-klubbernes officielle navne, hvilket stort set altid har noget med byen at gøre, hvor klubben har hjemmebane, men hvad bliver klubberne kaldt af fansene og uofficielt – det tager vi et nærmere kig på.

banner

Juventus – Den gamle dame (old lady)

Juventus’ kælenavne er nok den mest kendte af alle, da det umiddelbart er et af de mest bemærkelsesværdige navne at kalde en fodboldklub, bare ikke i Italien. Men hvorfor i alverden hedder de den gamle dame? Der er en masser teorier, hvor dette kælenavn kommer fra.

De fleste tror, at kælenavnet kommer fra Agnelli-familien, som købte klubben i 1920’erne. De ville skabe et sofistikeret indtryk af klubben, så de valgte en elegant aldrende adelskvinde, som symbol for klubben.

Juventus går også under navnet La Fidanzata d'Italia, som betyder Italiens kæreste. Blandt andre mindre menigheder bliver de også kaldt Zebraerne (Le Zebre), Dræber Kvinden (Signora Omicidi) og den pukkelrygget (La Goeba).

 

Leverkusen – Fabriksklubben (Die Werkself)

Fodboldklubberne i Tyskland har generelt mange symbolske og interessante kælenavne – og blandt dem kan man ikke komme uden om Leverkusens kælenavn; ”Die Werkself”, Fabriksklubben eller endnu mere sigende på engelsk ”the factory eleven”. Kælenavnet stammer fra klubbens industrielle oprindelse. Klubben blev grundlagt i juli 1904 af ansatte hos Friedrich Bayer og co, som virksomheden dengang hed. I dag går kemi- og medicinalvirksomheden under navnet Bayer, som de fleste nok kender.

Leverkusen har også tilegnet sig nogle øgenavne igennem tiden som fx ”Vizekusen” som betyder Aldrigkusen. Et af de mere humoristiske og kreative øgenavne er ”Pillendreher”, som betyder apotekerne.  

 

Chelsea – Pensionisterne (Pensioner)

Professionelle fodboldspillere har brug for en eminent fysisk og kondition, derfor vil ens umiddelbare første tanke være, at det er modstandere, som har fundet på et øgenavn. Men det er altså et kælenavn, som Chelsea haft i mange år - dog i mindre grad i nyere tid, efter et nyt kælenavne og måske mere passende kælenavne har vundet indpas - The Blues.

Grunden til at Chelsea blev/bliver kaldt Pensionisterne er/var, fordi deres første logo var af en Chelsea-pensionist, som var en hyldest til de krigsveteraner, som boede på det nærliggende Royal Hospital Chelsea. Et ærefuldt kælenavn, som aldrig bliver glemt! Nu er det ikke så tosset et kælenavn alligevel, vel? Og slet ikke et øgenavn.

pensionister i chelsea

*Credits: artiklens billede tilhører Frank Augstein/Associated Press

 

AFC Ajax – Gudesønnerne (de Godenzonen)

Det er noget af et kælenavn, som Ajax skal leve op til – Gudesønnerne! I sidste sæson i Champions League kunne Ajax i hvert fald gå på vandet, så der er måske noget om snakken eller er det bare fordi Zlatan Ibrahimovic eller Johan Cryuff har spillet i klubben?

Kælenavnet hænger umiddelbart sammen med, at de også blev/bliver kaldt ”Jøderne”, samtidig med at navnet Ajax stammer fra græsk mytologi, som ærefuld kriger. 

 

Atlético Madrid – Madrasmagerne (Los Colchoneros)

Sammenlignet med Real Madrid, har Atletico Madrid altid været og er stadig en arbejderklub, hvor der er ingen over klubben, hvilket Diego Simone stadig praktiserer den dag i dag og med stor succes.

Atletico Madrid går under navnet Madrasmagerne, hvilket igen skaber alverdens associationer, hvilket umiddelbart ikke har meget med fodbold at gøre. Navnet stammer fra tiden efter borgerkrigen i Spanien, hvor madrasser havde et ensartet design i form af røde og hvide striber, fordi det var det billigste materiale at anvende.

Atletico gik dermed fra blå og hvid til røde og hvide striber, og blev kendt som madrasmagerne. 

 

FC Barcelona – Folks bagdele (Culés)

Den første tanke, der slog os, da vi fandt ud af, at Barcelona gik under navnet ”Folks bagdele”, var, at modstanderne ofte endte på deres bagdel, når de blev driblet i stykker og sendt efter pølser. Hvilket egentlig giver god mening, når man tænker på, at spillere som Messi, Ronaldinho, Ronaldo (den gamle), og Rivaldo har leget om hjørne med folk på Camp Nou – Messi gør det stadig og Champions League-oddsene er også svært begejstret for magikeren, når han spiller.

Men den oprindelige grund til, at Barcelona bliver/blev kaldt ”Folks bagdele”, har egentligt en forbindelse til fansene i klubben, som blev kaldt det. Barcelona-tilhængere, som ikke kunne finde plads på det gamle stadion, Les Corts, ville i stedet tage plads på væggene på jorden og ubevidst udsætte forbipasserende for deres bagdel uden for stadion.  

Vi må konkludere, at vores grund havde været en federe fortælling.

 

KRC Genk – Smølferne (De Smurfen)

Nu begynder det at ligne noget med de kælenavne, eller er det bare os? Med mindre historien bag, falder helt til jorden.

Genks farve matcher perfekt med smølfernes farve, hvilket er hovedårsagen, at klubben og fansene har døbt dem selv Smølferne. Alle i verden kender animationsfigurerne, så der scorer Genk nogle ekstra point på opmærksomhed – kløgtigt valg.

 

Real Madrid - Los Merengues (Marengsene)

Ja, du læste rigtigt – Real Madrid har et kælenavn, som er opkaldt efter den hvidcremet franske dessert, som smelter på tungen. i Danmark kender vi dem nok mest som kyskager. Dette kælenavn er umiddelbart meget åbenlys, eftersom Real Madrids tøjsæt er komplet hvidt.

Den spanske journalist, Matis Prats, som fandt på kælenavnet, må enten have været hammerende sulten, haft en sød tand eller må have vendt kikkerten forkert, da han så en Madrid-kamp. Madrid skal dog også have indstillet sigtet, efter to uafgjorte i  de første to kampe. Online betting-siderne er ikke just bekymret for Real Madrid, som er kæmpe favorit til at slå Galatasaray d. 22 oktober - odds 1.55

 

Olympique Lyonnais – Børnene (Les Gones)

Dette er en af de mere mysteriøse kælenavne, da det umiddelbart er svært at støve op, hvad baggrunden er for dette kælenavn, men interessant er det i hvert fald, at en fodboldklub og fansene bliver kaldt Børnene.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Bernat Armangue/Associated Press

 

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer.