En herlig fodboldweekend er netop overstået, men hvad gør man, når man allerede savner fodbolden? Man ser selvfølgelig en fodboldfilm. Og i stedet for at zappe igennem Netflix uden at have den fjerneste anelse om, hvilke fodboldfilm du skal se, så har vi fundet otte af de bedste fodboldfilm.
Lad os komme til sagen!
1. The Football Factory – 2004
I denne film fra 2004, får du fornøjelsen af Danny Dyer i topform. Han starter som en hooligan, der bruger det meste af sin tid på at drikke, tage stoffer, lægge an på damer og slås. Dyers karakter Tommy Johnson realiserer dog hen ad vejen, at han ikke ønsker at fortsætte ned ad den sti, og derfor prøver han at forlade den voldelige fanklub i Chelsea.
Filmen er ikke for sarte sjæle, da den er præget af masser af vold, mens vi bliver vidne til Tommy Johnsons langvarige kamp om at få et ”normalt” liv og stadig være loyal overfor fanklubben.
2. Bend It Like Beckham – 2002
Filmen blev taget godt imod i 2002, da den blev udgivet. I filmen følger vi den fodboldelskende Jess Bhamra, hvor hendes forældre forbyder hende at spille fodbold. Jess bliver hurtigt venner med Jules Paxton, og sammen leder den talentfulde duo deres fodboldhold til succes, uden at Jess’ forældre nærer mistanke.
Uden at spoile filmen alt for meget, så scorer Jess et Beckham-lignende-frispark. David Beckham i egen høje person medvirker kort i filmen.
3. Goal - 2005
Goal er egentlig blevet til en trilogi, men den første film er stadig den bedste. Filmen er en hjertevarm historie om Santiago Munez’s voksende fodboldkarriere.
I den første film følger man en hårdtarbejdende og fattig Munez, som arbejder på en kinesiske restaurant, mens han spiller fodbold på sandbaner i det spanske nabolag i Los Angeles.
Pludselig bliver han bemærket af Glen Foy, som spilles af Stephen Dillane, som derefter inviterer Munez til prøvetræning i Newcastle United. Munez får debut for the Magpies og begynder at opnå en heltestatus i klubben sammen med klubkammeraten Gavin Harris.
4. Green Street Hooligans – 2005
Rivaliseringen mellem Millwall og West Ham United blev kendt på verdensplan, da denne film udkom. Lige pludselig blev det også populært at se Championsship grundet de hæsblæsende rivaliseringer.
En ung og fornuftig journalist ved navn Matt Buckner drager til London i England, og hurtigt bliver han en del af Pete Dunhams West Ham-fanklub.
Matt bliver en del af hooligan-fangruppen, hvor han hurtigt lægger fornuften på hylden og lærer at slås. Han indser dog hurtigt, at hooligan-levestilen går ud over andre ting i hans liv.
To yderligere film blev lavet. Trilogien er en god måde at tilbringe en regnfuld weekend på, når der er landskampe eller pauser i de forskellige ligaer.
5. The Damned United – 2009
Du behøver ikke at være en inkarneret fodboldfan for at værdsætte en fremragende fodboldfilm som Damned United.
Den britiske film har vundet utallige af filmpriser, og med enestående præstationer af Michael Sheen til Brian Clough, er den bestemt 97 minutter værd af din tid, hvor du får et indblik i Cloughs kaotiske tid, som ansvarlig for Derby County.
Filmen ”The Damned United” var dog ikke elsket blandt alle. Filmen blev kritiseret af Clough-familien og af en masse andre, der satte spørgsmålstegn ved måden, historien blev fortalt på.
6. To ryk og en aflevering – 2003
Det kan godt være, denne gamle danske og klassiske fodboldfilm, ”To ryk og en aflevering”, ikke er kendt på verdensplan, men det er den til gengæld i Danmark. Og derfor er den også på denne liste.
Filmen er baseret på en bog, som er skrevet af danske Jesper Wung-Sung. Filmen fortjener en plads på denne liste, fordi den rummer en masse underholdende dansk humor. Og fordi den også behandler nogle af de dilemmaer, som unge fodboldknægte står over for i gymnasietiden – fodbold eller fest og piger?
Det er også en fornøjelse at se to danske fodboldlegender i form af John Sivebæk og Flemming Poulsen, som begge medvirker i filmen.
7. Sommeren 92 – 2015
Selvfølgelig skal en filmatisering af Danmarks største sportspræstation nogensinde med på denne liste. Det kan der ikke være den mindste tvivl om.
Det danske fodboldlandsholds sensation ved EM i 1992 fylder stadig meget i danskernes hoveder og fungerer som en hyldest til de danske EM-helte. Især træner Richard Møller Nielsen indtager en stor rolle i filmen, fordi han inden EM og i starten af EM var en udskældt træner.
Filmen byder også på nogle sjove og unikke historier, som de fleste danskere nok ikke kendte til. Folk fra Tyskland vil nok ikke kunne lide denne film.
8. United – 2011
I hovedrollen er den fremragende David Tennant, som spiller den assisterende manager Jimmy Murphy. Filmen er baseret på Manchester United i perioden fra sommeren 1956 til maj 1958, kun få måneder efter flykatastrofen i München.
The Busby Babes er et af de mest berømte fodboldhold gennem tiden. Vi følger Murphys forhold med den kommende stjerne, Bobby Charlton, mens han bearbejder den store sorg efter flystyrtet i München.
Det er en rørende film, som alle fodboldelskere og ikke mindst United-fans bør have set. Den er meget autentisk.
I weekenden kan du finde aktuelle odds tips på Uniteds kommende kamp. God fornøjelse
Det var otte af de bedste fodboldfilm. Da vi startede, lød vores liste på 20 fodboldfilm, så der er endnu flere gode fodboldfilm at se derude.
*Credits: artiklens billede tilhører Carlo Fumagalli/Associated Press