Endelig.
Efter otte års fravær er Danmark atter med ved en VM-slutrunde, og det er noget ganske særligt, når nationen er repræsenteret ved verdens største turnering.
Gennem VM’s snart 90-årige historie har Danmark været med ved fire ud af 20 slutrunder, og der er skabt mange store minder gennem årene.
I denne artikel ser vi nærmere på de fire VM-slutrunder, som de rød-hvide har medvirket i indtil her i 2018, hvor det giver odds 101.00, hvis Danmark vinder VM.
1986: Revolutionen
Den første gang er noget særligt, og sådan er det også, når det handler om Danmark og VM. Efter mange års tilløb og skuffende kvalifikationer lykkedes det endelig at komme med til VM i 1986. Allerede to år forinden havde Sepp Pioneks tropper markeret sig positivt ved at nå semifinalerne ved EM i Frankrig, og de gode takter fortsatte i kvalifikationen til VM.
Selve slutrunden i Mexico bød også på store bedrifter og mindeværdige resultater for Danmark. Den første kamp mod Mexico gav en smal 1-0-sejr over Skotland på mål af Jugoslavien, mens det hele eksploderede i en sand fodboldfest i kamp nummer to i gruppen.
Det ellers stærke uruguayanske mandskab blev ganske enkelt udraderet af et særdeles velspillende dansk mandskab. Danmark vandt hele 6-1 over sydamerikanerne, og Preben Elkjær viste storform undervejs med hele tre scoringer. Der skabte enorm hype om det danske landshold, der vandt mange hjerter rundt omkring i hele verden.
Tredje gruppekamp gav endnu en sejr mod det ellers frygtindgydende vesttyske mandskab, og det sikrede Danmark en fornem førsteplads i det, der ellers var blevet døbt ”Dødens Gruppe”. Og det skulle vise sig, at blive Danmarks død, for mens tyskerne på andenpladsen skulle møde Marokko i ottendedelsfinalerne, rendte Danmark ind i Spanien. Og det blev grimt.
Egentlig startede det fint med en dansk 1-0-scoring i første halvleg, men kort før pausen kom Jesper Olsen til at lave en skidt tilbagelægning mod Lars Høgh i det danske mål. Spanske Emilio Butrageño opsnappede bolden og scorede til 1-1 – og dermed satte han i gang i en spansk målfest. Anden halvleg bød på fire spanske scoringer, og Spanien endte med at vinde 5-1. Danmark måtte hjem inden VM-festen blev rigtig sjov.
1998: Højdepunktet
Fodboldmæssigt er det måske 1986-slutrunden, der fylder mest i den danske VM-historie, men kigger man udelukkende på resultater, er slutrunden i 1986 højdepunktet i fortællingen om Danmark ved verdensmesterskaberne.
Med Bo Johansson som landstræner fik Danmark en svingende start på VM med jævne kampe mod Saudi-Arabien, Sydafrika og Frankrig, men det lykkedes alligevel Michael Laudrup og kompagni at spille sig videre fra gruppen. Og så gik det ellers amok.
Ottendedelsfinalen mod Nigeria er en af de bedste danske landskampe, der nogensinde er spillet, og det startede tidligt med en scoring af Brian Laudrup allerede i andet minut. Siden fulgte Peter Møller op med en 2-0-scoring, inden Michael Laudrup og Ebbe Sand i skøn forening skabte et af de smukkeste landsholdsmål, der nogensinde er scoret. Laudrups lob til Sand var unikt, og angriberens effektive afslutning var højdepunktet i en stor landskamp. Fynske Thomas Helveg slog sidste søm i nigerianernes kiste med sin scoring til 4-1 til allersidst, og dermed var Danmark i kvartfinalen ved VM – blandt de bedste otte hold.
Her ventede verdensmestrene fra Brasilien, og det blev endnu en fantastisk dansk landskamp. Martin Jørgensen scorede til 1-0 efter bare et minuts spil, og selvom Brasilien sidenhen kom på 2-1, blev Danmark ved med at gøre en god figur. Belønningen kom i anden halvleg, da Brian Laudrup scorede til 2-2 og fejrede det med en ikonisk jubelscene, og man begyndte at tro på en dansk plads i semifinalerne. Men så godt gik det dog ikke. Rivaldo scorede til 3-2 i kampens slutfase, og selvom Marc Rieper havde et nærgående hovedstød tæt på slutfløjt, måtte Danmark forlade slutrunden med et smalt nederlag efter en stor kamp. At det samtidig var Michael Laudrups sidste landskamp, gjorde blot fortællingen større.
Find alle odds på VM 2018 her!
2002: Uforløste drømme
Fire år senere var Danmark atter med ved VM, da Morten Olsen i første forsøg lykkedes med at kvalificere sit land til den største turnering i fodboldens verden. Med en ny generation af landsholdsspillere som Thomas Gravesen, Jon Dahl Tomasson og Dennis Rommedahl var der visse forventninger til det danske landshold, som også leverede varen i gruppespillet.
En stærk sejr over Uruguay var en vigtig skalp, inden den uafgjorte kamp mod Senegal i kamp to, men mesterstykket indtraf i tredje gruppekamp. Her formåede Danmark at vinde med 2-0 over de forsvarende verdensmestre fra Frankrig, og det skabte igen store drømme om nye danske slutrunde-mirakler før ottendedelsfinalen mod fodboldens moderland fra England.
Sådan gik det dog ikke. Selvom selvtilliden var stor på det danske landshold, blev VM-festen hurtigt lukket, da England kom foran efter bare fire minutters spil efter en hjørnesparkssituation, hvor den danske målmand Thomas Sørensen så skidt ud. Englænderne endte med at score tre mål i løbet af første halvleg, og dermed forblev de danske VM-drømme uforløste. Morten Olsen og kompagni måtte tage skuffede hjem.
2010: Skuffelsen
Der skulle gå otte år, før Danmark igen kom med til en VM-slutrunde, og begejstringen i 2010 nåede ikke samme højde som de foregående år. Morten Olsen stod stadig i spidsen for det danske landshold, men truppen var blevet ældre, og der var flere slidte og skadede spillere med i truppen i Sydafrika.
Derfor var det ikke nogen overraskelse, at Danmark tabte 2-0 til Holland i første gruppekamp, hvilket satte danskerne under pres i gruppen. Det lykkedes imidlertid at besejre Cameroun med 2-1 i anden kamp på mål af Nicklas Bendtner og Dennis Rommedahl, og pludselig havde Danmark alligevel en god mulighed for at komme videre fra puljen.
Alligevel endte det som en skuffelse, for i tredje gruppekamp blev det til et pinligt nederlag mod Japan, hvor Danmark på intet tidspunkt var tæt på sejren. For første gang nogensinde måtte Danmark forlade VM allerede efter VM-gruppespillet.
Nu er det imidlertid atter tid til VM-bold med dansk deltagelse, og hvis Danmark kommer videre fra gruppen med Frankrig, Peru og Australien, giver det odds 1.65.