Det er ikke nogen overdrivelse at kalde de kommende uger for særdeles vigtige for dansk fodbold.

Fire klubber skal forsøge at spille sig i et europæisk gruppespil, og kigger man på dansk fodbold som helhed, er nationens UEFA-koefficient også afhængig af gode resultater fra de ambitiøse klubber.

banner

Ingen andre hold end FC København og FC Midtjylland har erklærede målsætninger om at komme i europæiske gruppespil, og det er lige netop dét, som de to hold skal forsøge at spille sig i. Samtidig hungrer Brøndby efter europæisk succes, mens FC Nordsjælland som klub vil have godt af en tur i Europa med de unge spillere. Men hvor langt kan de nå? 

Dansk fodbold har sjældent haft glæde af mere end et hold i europæisk gruppespil på samme tid, og derfor er der pres de fire klubber.

I denne artikel vil vi gennemgå de danske Europa-bedrifter gennem de seneste år, for det har været en blandet landhandel at følge de danske klubber på den internationale scene.

FC København som førerhund

Det var tilbage i 1992, at man første gang indførte gruppespil i Champions League, og siden er der også kommet nyt format i UEFA’s anden klubturnering, der tidligere har heddet UEFA Cup, men nu bærer navnet Europa League.

Kigger man på statistikken over danske klubber og europæiske gruppespil, ser det således ud:

FC København: 11 gruppespil (4 CL, 7 EL)
AaB: 4 gruppespil (2 CL, 2 EL)
OB: 3 gruppespil (2 EL)
Brøndby IF: 2 gruppespil (1 EL, 1 CL)
FC Nordsjælland: 1 (CL)
FC Midtjylland: 1 gruppespil (EL)
Esbjerg fB: 1 gruppespil (EL)

Der er altså kun syv forskellige danske klubber, der har formået at spille sig i europæiske gruppespil gennem årene, og efter en årrække fra 2010 til 2014, hvor der hver sæson var to danske hold i europæiske gruppespil, har der kun været én dansk repræsentant i gruppespillene de seneste to sæsoner.

Fem succeser på stribe

Til gengæld har de danske repræsentanter klaret sig udmærket i gruppespillene de senere år. I fem sæsoner i træk er det således lykkedes danske hold at spille sig videre i Europa fra deres gruppe i enten Champions League eller Europa League.

Både Esbjerg, AaB, FC København og FC Midtjylland har leveret varen, men det er altså kun lykkedes én gang, at to danske klubber i samme sæson har spillet sig videre fra et europæisk gruppespil. Det var i 2008/09-sæsonen, hvor både AaB og FC København gik videre fra UEFA Cuppen.

Her er et overblik over, hvordan det er gået for de danske hold i europæiske gruppespil siden 1991:

1991 - 2008: 
Ingen danske hold videre fra europæiske gruppespil.
AaB, Brøndby, OB og FC København deltager i forskellige europæiske gruppespil i perioden. 

2008/2009: AaB og FC København er i gruppespil (Begge UC).

AaB i 1/8-finalen i UEFA Cup. Taber til Manchester City.

FC København i 1/16-finalen i UEFA Cup. Taber til Manchester City.

2009/2010: FC København er i gruppespil

FC København i 1/16-finalen i Europa League. Taber til Marseille.

2010/2011: FC København (CL) og OB (EL) er i gruppespil 

FC København i 1/8-finalen i Champions League. Taber til Chelsea.

2011/2012: FC København og OB er i gruppespil (begge EL)

Ingen danske hold videre fra gruppespil

2012/2013: FC Nordsjælland (CL) og FC København (EL) er i gruppespil

Ingen danske hold videre fra gruppespil

2013/2014: FC København og Esbjerg fB er i gruppespil (begge EL)

Esbjerg fB i 1/16-finalen i Europa League. Taber til Fiorentina. 

2014/2015: AaB og FC København er i gruppespil (begge EL)

AaB i 1/16-finalen i Europa League. Taber til Club Brugge.

2015/2016: FC Midtjylland er i gruppespil (EL)

FC Midtjylland i 1/16-finalen i Europa League. Taber til Manchester United. 

2016/2017: FC København er i gruppespil (CL)

FC København når 1/8-finalen I Europa League. Taber til Ajax.

2017/2018: FC Københaven når 1/16-finalen i Europa League. Taber til Atletico Madrid. 

Fremgang på UEFA-listen

Dansk fodbold er således inde i en ganske fin periode i øjeblikket, og det har man også kunne se på den danske koefficient-liste. Efter en længere tids nedtur, har Danmark været helt nede som nummer 22 på UEFA’s rangliste, men udviklingen ser ud til at være vendt, og op til denne sæson er Danmark oppe som nummer 17 på den særlige liste, der bruges til at fordele Europa-pladser til de forskellige ligaer.

Tilbage i 10/11-sæsonen var Danmark nummer 11, hvilket gav en direkte plads i Champions League-gruppespillet foruden en ekstra plads i kvalifikationen til mesterligaen.

Vigtige danske kampe

Også i denne sæson kan Danmark rykke fremad på listen, hvis FC København, FC Midtjylland, Brøndby og FC Nordsjælland leverer resultater i deres respektive europæiske kampagner.

FC København indleder det europæiske togt i denne uge, hvor finske KuPS er modstanderen i første kvalifikationsrunde. Københavnerne skal altså igennem hele fire kvalifikationrunder, inden man når et gruppespil, så der er lang vej for Ståle Solbakken og kompagni. 

Det bør dog blive til en samlet sejr mod KuPS, og det giver odds 1.48, hvis FCK vinder første kamp i Finland

FC Nordsjælland indstræder også i første kvalifikationsrunde, hvor modstanderen er nordirske Cliftonvill. Her giver en sejr i første kamp til FC Nordsjælland odds 1.20.

Det danske mesterhold fra FC Midtjylland indtræder i Champions League-kvalifikationens anden runde, hvor modstanderen bliver enten Astana eller Stjeska Niksic. 

Det sidste danske hold i Europa er Brøndby, som indtræder i tredje kvalifikationsrunde til Europa League, hvor klubben endnu aldrig har været i gruppespillet med det aktuelle format. 

Der venter en spændende europæisk sommer for dansk fodbold.