Det kan godt være, at det er 26 år siden, at Danmark vandt sin pt. første og eneste slutrunde, men vi hylder det stadig, som var det i går.
Der er dog ved at være på tide, at Danmark igen vinder en slutrunde, så man ikke længere skal dvæles ved minderne fra EM i 1992. Timingen for at vinde et slutrunde er helt perfekt, da VM i Rusland 2018 venter lige om hjørnet, og da Danmark endnu ikke har en pokal for et verdensmesterskab, så kan det ligeså godt blive VM i Rusland, som Åge Hareides tropper vinder. Eller kan det?
I denne artikel har vi taget et kig på Danmarks chancer ved den kommende slutrunde i Rusland, og så har vi samtidig taget et tilbageblik de andre andre verdensmesterskaber, som Danmark har deltaget i. Det er godt nok ikke mange, men der har været historiske øjeblikke for alle de slutrunder, hvor der har været dansk deltagelse.
Hvad er Danmarks chancer ved VM i Rusland 2018?
Skal man sammenligne med chancerne fra EM i 1992, så er de faktisk bedre. I første omgang formåede Danmark selv at kvalificere sig til VM slutrunden i Rusland, hvor man ved EM i 92 kom med på en badebillet grundet krig i Jugoslavien.
Danmark har dermed i lang tid kunne forberede sig til slutrunden, og sørger for, at optakten bliver så god som muligt.
Hvis vi helt nøgternt skal analysere på det danske mandskab, så er der dog masser af grund til bekymring og kritiske spørgsmål, når man kigger på det materiale, som Hareide har med.
Danmark ville nemlig være bedre stillet, hvis VM slutrunden fandt sted kort efter kvalifikationens afgørelse. Her var Danmark nemlig både i hopla og i målform, og de forskellige spillere havde succes hos deres respektive klubber. Det kan man desværre ikke sige, at de har i dag.
Hvis vi blot skal tage et udgangspunkt i angriberne, så har Åge Hareide forleden skåret Nicklas Bendtner fra, da lægerne ikke mente, at han ville komme sig ovenpå den lyskeskade, han pådrog sig i Rosenborg kort inden landsholdssamlingen.
Det giver følgende angribere til VM i Rusland: Andreas Cornelius, Kasper Dolberg, Martin Braithwaite, Nicolai Jørgensen, Pione Sisto, Viktor Fischer og Yussuf Poulsen.
Skader og manglende mål
Kasper Dolberg og Andreas Cornelius har begge været ude med skader i en længere periode, hvor Dolberg dog er tilbage i fuldt vigør. Skader bør derfor ikke være Åge Hareides største bekymring, men derimod de manglende scoringer.
Cornelius, Dolberg og Jørgensen havde allerede brandvarme sæsoner med masser af mål i støvlerne, hvis vi går et år tilbage. I år er det dog en helt anden sag. Cornelius har scoret 3 mål i denne sæson, Dolberg har scoret ni på tværs af alle turneringer, mens Nicolai Jørgensen har scoret 10 mål i den hollandske liga, hvor han året før blev topscorer.
Pione Sisto er fremragende til at være næstsidste mand på bolden, men i Celta Vigo er det blot blevet til fem scoringer i 34 kampe. Martin Braithwaite har sammenlagt scoret ni mål i denne sæson, hvor han har spillet 19 kampe for Middlesbrough i den næstbedste engelske række og Bordeaux i den bedste franske række.
Til sidst er der Yussuf Poulsen og Victor Fischer. Poulsen scorede blot fire mål i 30 kampe for Leipzig, mest bekymrende er det dog, at han formår at brænde de mest oplagte chancer. Victor Fischer er umiddelbart den offensive spiller foruden Christian Eriksen, der har været i bedst form i denne sæson, men han liger ikke en spiller, som Åge Hareide har nok tillid til.
Så hvordan kommer det til at gå Danmark?
Danmark er favoritter hos bookmakerne til at gå videre fra gruppespillet, hvor de giver odds 1.65. I gruppen møder de Peru, Australien og Frankrig.
Peru og Australien har ikke været skræmmende i deres kvalifikationer, hvor Frankrig der er blandt favoritterne til at vinde trofæet til odds 7.50, står som sikker favorit til at tage 1. pladsen i Danmarks gruppe.
Sandsynligheden er stor for, at Danmark kan gå videre, men herefter vil det formentlig blive Argentina, som Danmark skal møde i en evt. 1/8-finale. Skal Danmark gå videre, vil det kræve at angriberne finder målformen frem, og Danmark er især afhængige af, at Christian Eriksen leverer på det niveau, vi har set ham levere i Tottenham i denne sæson.
Den danske defensiv ser solid ud, og det tyder derfor rigtig meget på, at hele Danmarks VM kommer til at hænge på, om angriberne finder vej til målene. Gør de ikke dette, så kan det meget vel blive et exit allerede fra gruppespillet, men det håber vi naturligvis ikke på.
Spådommen lyder derfor på, at Danmark når en plads i 1/8-finalen, men herfra går den heller ikke længere.
Historikken for Danmark ved VM
Mens en plads i 1/8-finalen for Danmark bestemt vil være et flot resultat, så er det ikke det bedste, som Danmark har leveret ved et VM før. VM i Rusland vil være det 21. VM nogensinde, og det vil blot være Danmarks femte deltagelse ved den prestigefyldte turnering.
To gange har Danmark nået 1/8-finalen, mens det en enkelt gang blev til en plads i kvartfinalen. Det seneste VM Danmark deltog i var i Sydafrika 2010, og her røg man skuffende ud efter gruppespillet. Her var det netop uskarpe angribere og manglende mål, der kom til at koste for de danske drenge.
VM i Mexico 1986
Hvis du har hørt om udtrykket "At lave en Jesper Olsen" så vil du formentlig vide, at det kommer fra slutrunden i 1986. Her stormede Danmark videre fra gruppespillet efter flotte sejre over bl.a. Vesttyskland og Uruguay, og man dominerede kampen mod Spanien indtil 2. halvleg.
Her kom det så, det ikoniske øjeblik, hvor Jesper Olsen sendte en dårlig aflevering ind foran mål. Den blev opsnappet af en spansk spiller, der bankede bolden i kassen og det var starten på nedturen for Danmark, der tabte 5-1.
VM i Frankrig 1998
Endnu en gang havde Danmark leveret flot i gruppespillet, og de spillede sig videre til 1/8-finalen, hvor de besejrede Nigeria. I kvartfinalen ventede Brasilien, og her var Danmark tæt på at levere en fantastisk overraskelse.
Trods en tidlig føring til Danmark lykkedes det dog ikke at holde Brasilien fra det danske mål, og kampen endte derfor med en 3-2 sejr til Brasilien. Brasilien gik hele vejen til finalen, hvor de dog tabte til værtsnationen Frankrig.
Resultat i Frankrig er fortsat det bedste, Danmark har leveret ved en VM slutrunde.
VM i Sydkorea & Japan 2002
Igen så vi et dansk hold, der spillede fremragende i gruppespillet. Her vandt man bl.a. over Frankrig, som ikke formåede at gå videre fra gruppespillet. Det gjorde Danmark derimod efter overbevisende sejre, men allerede i den første knock-out kamp var det slut.
Her mødte Danmark et velspillende England, som giver 19.00 til at vinde VM i år. England vandt det opgør med 3-0, og så var det slut for Danish Dynamite.
VM Sydafrika 2010
Det seneste verdensmesterskab Danmark deltog i, var ikke noget værd at skrive hjem om. Danmark endte i gruppespillet med Holland, Japan og Cameroun. En overkommelig gruppe, hvor Danmark på papiret var stærkere end Cameroun og Japan.
Efter et nederlag til Holland blev det til en pligtsejr over Cameroun, og dermed var der lagt op til et brag af en kamp. Danmark skulle bruge en sejr, men Japan var flyvende og vandt med hele 3-1. Dermed var VM slut for Danmark før det egentlig var begyndt.