Det københavnske derby er Danmarks svar på Liverpool og Manchester United – Dortmund mod Bayern.

FCK og Brøndby er to af de største klubber i Danmark. I 1992 – året efter Superligaens start i 1991 – blev FCK stiftet, og siden da har rivaliseringen stået på. Det er et opgør, begge klubbers fans vil give deres højre arm for at vinde. Dette er også tilfældet på banen for spillernes vedkommende.

Det københavnske derby er Danmarks svar på Liverpool vs. Manchester United, Dortmund mod Bayern München og Real Madrid vs. Barcelona. Men hvorfor er det københavnske derby det største i Danmark? Det undersøger vi nærmere i denne artikel.

 

Er FCK og Brøndby-kampenes popularitet berettigede?

Statistikkerne taler deres tydelige sprog

Hvad har de københavnske kampe, som ingen andre kampe har?

Klubber får endnu flere fans, når de præsterer godt

Måske er en ny æra i gang

 

Statistikkerne taler deres tydelige sprog

Både Brøndby og FCK er to af de mest vindende Superligaklubber. FCK har i skrivende stund vundet flest mesterskaber blandt alle klubber i Superligaen. 13 danske mesterskaber er det blevet til. Brøndby har haltet efter mesterskabskampene, især i 2000’erne 2010’erne. Seks gange er Brøndby blevet mestre, dermed er de stadig den næstmest vindende klub.

Brøndby og FCK er også de mest vindende i en anden forstand. Begge hold har nemlig vundet flest kampe i hele Superligaens historie. Begge klubber har rundet over 500 sejre siden 1991 og frem til i skrivende stund.

Begge hold har med god grund også det højeste snit i antal tilskuere i Superligaen historie, fordi de også har de to største stadions. Begge hold har et historisk snit på over 11.000 tilskuere. I 2006 slog derby-opgøret tilskuerrekord i Superligaen, da 41.201 tilskuere overværede kampen.

Statistikkerne taler for dem selv, og vi kunne blive ved med at finde utallige andre statistikker, hvor begge hold er førende. 

Find betting tips hos 888sport

 

Hvad har de københavnske kampe, som ingen andre kamp har?

Begge Superligaklubber ligger i Danmarks største by, København. Københavns størrelse har gjort, at både Brøndby og FC København har kunnet opbygge en stor fanskare. Det behøve man ikke at have en doktorgrad i for at kunne forstå.

Derbykampene har en stemning, som man ikke finder andre steder i Danmark. Fangruppernes størrelse gør, at derbykampenes stemningsniveau er i international klasse. Klubberne ligger 14 kilometer fra hinanden, og alle sportsudøvere ved, hvor meget et lokalbrag betyder. Disse lokalbrag har altid haft og vil altid have en ondsindet aura omkring sig. Ingen Superligaklubber er så geografisk tæt placeret som FCK og Brøndby, hvilket også giver meget til kampene, fordi fans og spillere egentlig går op og ned ad hinanden til hverdag.

Det er efterhånden længe siden, at det sidst er sket, men i af slutningen 90’erne og i begyndelsen af 00’erne var det altid Brøndby og FCK, der kæmpede om mesterskaberne. Pudsigt nok blev hver sæson nærmest altid afsluttet med et derbyopgør, hvor mesterskabet skulle afgøres. Hvem husker ikke Hjalte Bo Nørregaards mål i overtiden i 2003, som praktisk talt sikrede FCK det danske mesterskab?

Disse mesterskabsafgørende momenter gjorde bare Brøndby- og FCK-bålet endnu større og endnu mere betydningsfuldt. År efter år hed det enten Brøndby eller FC København. Disse historiske kampe har sat dybe spor i deres rivalisering og i hele Superligaen. Det samme gælder for superligaen odds.

 

Klubber får endnu flere fans, når de præsterer godt

Overskriften er en hypotese, som vi tror, de fleste er enige med os i. Det er en helt naturlig del af det at finde sit yndlingshold, når man vokser op i en verden med sport.

Når man er yngre, er man oftest tilbøjelig til at støtte det fodboldhold, som spiller bedst, og som vinder mesterskaber. Det er selvfølgelig også oplagt at vælge det Superligahold, som ligger tættest på ens egen by. Et tredje element er selvfølgelig også påvirkning af familiemedlemmer og venner.

Da Brøndby dominerede i 1990’erne var den yngre generation tilbøjelig til at holde med Brøndby. I de efterfølgende årtier var det så FC Københavns tur til at vinde størstedelen af den yngre generation over på deres side efter flere store præstationer gennem de år.

Vores pointe er, at kampene mellem FCK og Midtjylland vil få mere opmærksomhed blandt fans og spillere, hvis Midtjylland og AGF begynder at blive mere dominerende i de kommende år, hvilket der allerede er begyndende tegn på. Men før deres indbyrdes opgør begynder at kunne måle sig med københavnerderbyet, skal begge hold kunne spille med om mesterskabet flere år i træk. Det har Midtjylland allerede god gang i.  

 

Måske er en ny æra i gang

Fodboldholds dominans kommer og går – intet varer for evigt – heller ikke i fodbold. AGF og Vejle var de største klubber i Danmark tilbage i 1950’erne og 1970’erne. Vejle er det ikke længere, men AGF er til gengæld på vej tilbage til deres storhedstid, hvis de fortsætter lidt endnu. Spørgsmålet er, om vi om 20-30 år stadig har noget, der hedder det københavnske derby, og hvis vi har, er det så det overhovedet på samme niveau? Er Midtjylland og AGF mon på vej til at tage over for Brøndby og FCK og deres lokalbrag?

Det er svært at forstille sig en Superliga uden et lokalbrag mellem Brøndby og FCK, men nyd det, så længe det varer.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press/Michael Sohn

Først publiceret: d. 18. marts 2021

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer.