Succes og penge hænger sammen, og derfor har de aktuelle superligaklubber i 2021 også vidt forskellig økonomi. Bedre og større økonomi betyder, at nogle fodboldklubber har mulighed for at hente spillere fra en højere hylde end normalt. Det hele går hånd i hånd. Der vil dog også altid være tilfælde, hvor nogle fodboldklubber overpræsterer uden at have en stor økonomi eller de dyreste spillere. Det er det smukke ved fodbold, når det sker, og det sker oftere og oftere.
De bedst lønnede spillere i hver superligaklub
FC København
FC København er på nuværende tidspunkt de tungeste sværvægtere i dansk fodbold, og det har hovedstadsklubben været i lang tid. Det er bland andet derfor, at FCK også har råd til at gå ud og investere i fodboldspillere, hvis niveau ligger over Superligaen.
Ifølge FC Københavns årsrapport fra 2020 ligger FCK’s personaleomkostninger på 217 mio. kroner. I 2019 havde FCK færre personaleomkostninger – dengang lå de på omkring 189 mio. kroner.
De bedst betalte spillere i FCK i 2021 er efter sigende Rasmus Falk og Andreas Bjelland, som får omkring 750.000 kr. i månedsløn. Zeca får ud fra offentlighedens bekendtskab omkring 550-600 kr. om måneden.
Brøndby IF
Selvom Brøndby fra 2005 og frem til 2021 ikke har haft den største succes, har de alligevel længe haft høje personaleomkostninger – i hvert fald sammenlignet med de andre superligaklubber. Det har også gjort ondt på Brøndby i flere år, der har haft store økonomiske problemer. Mesterskabet i 2021 og Europa League-gruppespillet kommer derfor meget belejligt for Brøndby og klubbens økonomi.
Ifølge Brøndbys årsrapport for 2020, så ligger Brøndbys personaleomkostninger på omkring 102 mio. kr. Inden Radosevic forlængede med Brøndby frem til 2025, var han den bedst betalte spiller i Brøndby med en månedsløn på ca. 260.000 kroner. Et bud vil være, at Radosevic, har fået en lønforhøjelse efter sin forlængelse. Hvis Brøndby får forlænget med deres anfører Andreas Maxsø, kan han meget vel få mere i løn end Radosevic. Maxsø er inden en potentiel kontraktforlængelse den anden bedst betalte fodboldspiller i Brøndby med 250.000 kr.
FC Midtjylland
FC Midtjylland har de seneste par år været godt på vej til at indhente Brøndby og FCK, rent økonomisk. Mesterskaber og gruppespillet i Champions League i 20/21 har givet Midtjylland flere og større økonomiske midler, samt spillersalg. Ifølge FC Midtjyllands senest tilgængelige årsrapport fra 2019/20, så havde de personaleomkostninger på omkring 103 mio. kroner – en stigning fra regnskabsåret forinden, hvilket dengang lød på ca. 97 mio. kroner.
Efter sigende skulle Pione Sisto være den bedst betalte Midtjylland-spiller med en månedsløn på omkring 400-500.000 kroner. Erik Sviatchenko følger trop som den anden bedst lønnede på heden med 275.000 om måneden.
odds fodbold dagen lang hos 888sport
AGF
AGF er ved at bide sig fast i toppen af Superligaen, hvilket har resulteret i højere personaleomkostninger, da man har haft råd til at forstærke sig på forskellige positioner. Ifølge deres årsrapport fra 19/20 ligger deres personaleomkostninger på ca. 74 mio. kr. Det er en stigning på 8 mio. kr. i forhold til 18/19.
Det vides ikke specifikt, hvem de løntungeste AGF-spillere er, eller hvor meget de får, men vores bud er umiddelbart Patrick Mortensen, Patrick Olsen, Thorsteinsson og Jesper Hansen.
FC Nordsjælland
FC Nordsjælland er måske den mest rentable klub i Danmark, fordi deres koncept og strategi går ud på at udvikle talenter til stjerner og ikke købe nogle ældre og dyrere spillere. I FC Nordsjællands årsrapport fra 2020 havde de personaleomkostninger for omkring 63 mio. kroner, hvilket var en stigning på ca. 3 mio. kr. i forhold til 2019.
Det er relativt usikkert, hvilken fodboldspiller, der tjener mest i FC Nordsjælland. Vi har dog en idé om, at det er anfører Kian Hansen, som også er FC Nordsjællands dyreste indkøb hidtil, da han kostede ca. 7 mio. kroner. Hvis vi skal komme med et bud på Kian Hansens løn, vil vi mene, at den ligger omkring 200-230.000 kroner.
AaB
Der er vist ikke den store tvivl om, at AaB’s løntungeste drenge er spillere som Lucas Andersen, Kasper Kusk, Rasmus Thelander, Jacob Rinne og Fossum. Det er dog usikkert, hvad de specifik får i løn. AaB’s personaleomkostninger lå i 2020 på omkring 57 mio. kroner, og i 2019 lå de på ca. 55 mio. kr.
OB
OB har i de seneste år ændret deres strategi i forhold til at købe løntunge spillere. I 2020 brugte klubben ca. 47 mio. kr. på personaleomkostninger. Nogle OB-spillere får en større bid af kagen end andre, og en af de bedst lønnede i OB-truppen er Issam Jebali, Bashrim Kadrii, Emmnauel Sabbi og Mart Lieder. Det er dog uvist, hvor meget de enkelte spillere får i grundløn om måneden. Et bud vil være mellem 230-250.000.
Silkeborg
Man skulle tro, at oprykkerne fra Silkeborg havde endnu lavere lønomkostninger, end hvad tilfældet er. Ifølge deres regnskab har de personaleomkostninger, hvor blandt andet spillernes løn indgår, på ca. 42 mio. kroner. I 2019 lød disse omkostninger på 47 mio kr.
Det er yderst sandsynligt, at det er Helenius og Nicolai Larsen, der får de største lønkroner i Silkeborg, eftersom de er de mest rutinerede i søernes by. Deres løn er umiddelbart ukendt.
Vejle
Vejle har umiddelbart flere penge, end man lige skulle tro. Ifølge deres regnskab fra 2020 har de personaleomkostninger for 41,5 mio. kr. Men Vejle ligger oftest nede i bunden af tabellen, selvom de har en solid pengepung.
De udenlandske spillere vil generelt nok kræve mere i løn end danske spillere, og dem er er ikke mange af i Vejle. Bærende kræfter som Kolinger, Schoop, Sousa høster nok de største lønninger i Vejle, men det er blot et bud, da deres løn ikke er offentligt kendt.
Randers
Randers har med nogle af de færreste økonomiske midler bevist, at man sagtens kan få et superligahold over middel. De havde i 2020 lønudgifter på ca. 38 mio. kroner. I 2019 var den samlede udgift på 37 mio. Randers FC driver en stram økonomisk forretning, og i 2020 og 2021 har de trods den stramme økonomi været med i den sjove ende af Superligaen.
Erfaring, betydning og kvalitet hænger sammen med lønnen, og derfor er det vores bud, at Randers-spillere som Erik Marxen, Kehinde, Carlgren og Marvin Egho får den højeste løn i Randers. Umiddelbart vil det være omkring 100.00-150.000.
Sønderjyske
Sønderjyske har ligesom Randers også få økonomiske midler, men umiddelbart ikke længere, efter klubben blev opkøbt af en stor amerikansk investor. Det bliver spændende at se, hvor store lønomkostninger Sønderjyske får inden for de næste 2-3 år.
I 2020 havde Sønderjyske personaleomkostninger for 33 mio. kr., og de lød på ca. 29 mio. kr. i 2019. Uden at vide spillernes specifikke løn vil vi vove at påstå, at spillere som Anders K. Jacobsen, Thomas og Mads Albæk får mest i løn. De nærmer sig nok samme løn som de mest løntunge spillere fra Randers.
Viborg
Rosinen i pølseenden er ikke overraskende nyoprykkerne fra Viborg, som også har været væk fra Superligaen i et stykke tid, hvilket i den grad har påvirket deres budgetter. Viborg har først planer om at skrue op for lønbudgettet, hvis klubben overlever i Superligaen 21/22. Derefter kan de måske øge personaleomkostningerne, som i 2020 lå på 18,6 mio. kroner.
Det er meget usandsynligt, at Viborg har nogen løntunge spillere, da de som sagt er nyoprykkere i Superligaen og derfor ikke tør at have løntunge spillere, hvis de skulle rykke ud i sæsonen 21/22.
Credits: artiklens billede tilhører Associated Press/ Roman Kruchinin
Først publiceret: d. 29. august 2021