Touren er så småt nået til vejs ende, men intet er afgjort endnu. Klassementet og kampen om den prikkede bjergtrøje er åbent.
Touren 2019’s bedste etape fandt sted på 19. etape, hvor alt var kaotisk, som godt cykelløb nu engang skal være.
Desværre endte den bedste etape med at blive aflyst grundet naturens kræfter, som stod på spil i form af kraftige byger, hvilket førte til jordskred.
Cykelrytternes sikkerhed var på spil, og derfor blev 19. etape aflyst.
En uforglemmelig dag på mange måder.
Hvem vinder den gule førertrøje i Touren 2019?
Inden 19. etape blev aflyst, havde den unge colombianer Bernal kørt alle sin konkurrenter i sænk inklusiv sin holdkaptajn Geraint Thomas og manden i den eftertragtede gule trøje, Alaphilippe.
Løbets afgørelse tog udgangspunkt i tiderne på toppen af Col de l’lseran. Dermed er Bernal ny mand i gult med blot 48 sekunder ned til Alaphilippe, efterfulgt af:
3. 1:16 ned til Geraint Thomas,
4. 1:28 til Steven Kruikswijk og
5. 1:55 ned til Emanuel Buchman.
Alt er dermed fuldstændigt åbent inden den sidste bjergetape, hvor klassementet på ny kan få en ordentlig rystetur – det er Tour de France, når det er bedst.
Val Thorens, som er en 33,4 km lang stigning, skal bestiges som afslutning på 20. etape – her bliver klassementet endegyldigt afgjort.
Du kan allerede nu finde utallige cykelodds på de to resterende etaper af Tour de France 2019.
Bernal har vist overskud i slutningen af Touren 2019 og er ubestridt den rytter med de bedste kort på hånden til at vinde sit første Tour de France i en alder af 22 år.Online-betting markederne er ikke i tvivl, Bernal giver odds 1.12. Alaphilippes odds for at vinde Touren er dumpet ned på hele 34.00.
Skulle Bernal gå hen og vinde Touren 2019, bliver han en af de yngste til at vinde Touren. Den yngste Tour-vinder er franskmanden Henri Cornet, som vandt Touren i 1904 i en alder af blot 19 år.
Hvem vinder den prikkede bjergtrøje i Touren 2019?
Det sidste slag om den prikkede bjergtrøje skal slås på den 20. etape. Det er den sidste mulighed.
Romain Bardet er tvunget til at hente flere point på den 20. etape, da de andre konkurrenter er lige i hælene på franskmanden:
- Tim Wellens er 12 point bagefter
- Damiano Caruso er 19 point bagefter
- Simon Yates er 27 point bagefter
På den 20. etape er der stadig 196 point på spil – ingen af bjerggederne kommer til at hvile på laurbærrene. Pointene bliver fordelt således på følgende bjerge:
Stigning 1: Cormet de Roselend |
Stigning 2: Côte de Longefroy |
Stigning 3: Val Thorens |
Rytter 1: 10 point |
Rytter 1: 5 point |
Rytter 1: 40 point |
Rytter 2: 8 point |
Rytter 2: 3 point |
Rytter 2: 30 point |
Rytter 3: 6 point |
Rytter 3: 2 point |
Rytter 3: 24 point |
Rytter 4: 4 point |
Rytter 4: 1 point |
Rytter 4: 20 point |
Rytter 5: 2 point |
|
Rytter 5: 16 point |
Rytter 6: 1 point |
|
Rytter 6: 12 point |
|
|
Rytter 7: 8 point |
|
|
Rytter 8: 4 point |
Hvem vinder den grønne pointtrøje i Touren 2019?
Meget skal gå galt, hvis ikke Peter Sagan skal snuppe den grønne pointtrøje med bare to etaper tilbage til odds 1.01 – han er i øjeblikket 85 point foran nr. 2, Elia Viviani.
Sagan har haft den grønne trøje på samtlige etaper, og hvis det flasker sig for den karismatiske cykelrytter, kan han vinde sin syvende pointtrøje og kan dermed tangere Eriks Zabels rekord på seks styk.
På 21. etape får de første 15 ryttere følgende pointfordeling: 50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2 point.
Udgivet: 17. juli
Den første halvdel af Touren har rytterne allerede lagt bag sig – den sidste og mest nervepirrende halvdel af Touren står for spring i de næste 10 dage.
Cykelrytterne er småt begyndt at kunne ane, hvad der venter ude i horisonten – et landskab, som forsvinder i skyerne. Bjergetapefeberen er så småt begyndt at melde sig, nu hvor de store slag skal slås.
Seks ud af de 10 resterende etaper bliver en hård omgang bjergbestigning.
Hvordan står det til med danskerne i Touren 2019?
Ingen danskere er udgået i Touren endnu. Nogle danskere har dog gjort sig mere bemærket end andre.
- Michael Mørkøv (Deceuninck-Quick-Step) har indtil videre haft et anonymt løb, hvilket forklarer, hvorfor han er placeret som den lavest rangerede dansker i den samlede stilling. Klassement: nr. 165 (1:39:58).
- Christopher Juul-Jensens (Mitchelton-Scott) mandskab har vundet én etape, og den danske cykelmaskine er sat til at hjælpe med at hive flere etapesejre i land. Klassement: nr. 133 (1:24:37).
- Mads Würtz Schmidt (Katusha) har været den mest angrebsivrige i feltet blandt såvel danskere som alle deltagende ryttere. Han virker stærkt opsat på at gøre sig bemærket i sin Tour-debut. Klassement: nr. 84 (00:58:50).
- Kasper Asgreens (Deceuninck-Quick-Step) første Tour har nærmest kun været positiv. Hans hold har vundet to etaper, og samtidig kører de for syvende dag i gult. Hvor langt kan de mon holde? Klassement: nr. 143 (1:29:57).
- Lars Bak (Dimension Data) har måske kørt sin sidste Tour og har indtil videre døjet lidt med helbredet – hans indflydelse på de resterende etaper bliver nok minimal. Klassement: nr. 147 (1:31:05).
- Søren Kragh Andersen (Subweb) er fremtidens mand, og det bliver spændende at se, hvor meget han kan lege med de store drenge, når de rammer bjergene, selvom han foretrækker et kuperet terræn. Klassement: nr. 65 (00:40:06).
- Magnus Corts (Astana) Tour begynder for alvor, når han skal bevise sit værd i de kommende bjergetaper i håbet om at bringe Fuglsang tilbage blandt top 5. Klassement: nr. 153 (1:32:37).
- Jakob Fuglsang (Astana), Danmarks største klassementshåb, har igen i år gjort sig uheldigt bemærket og har mistet meget tid gennem den første del af Touren, hvilket kan komme til at koste ham en mulig podieplads. Klassement: nr. 16 (00:03:22).
- Michael Valgren (Dimension Data) og holdet mangler selvtillid og har derfor ikke været involveret i det helt store i Touren endnu. Kan de mon få vendt skuden i sidste halvdel af Touren? Klassement: nr. 80 (00:53:08).
Hvad kan vi forvente på de sidste etaper?
Online betting-markederne holder stadig mange døre åbne for de klassementsryttere, som har skuffet indtil videre i Touren inklusive danske Jakob Fuglsang. Fuglsang giver odds 5.50, hvis han slutter på en podieplads.
I de kommende etaper bliver bakkefårene skilt fra bjerggederne. Bjergtoppene giver uendeligt mange svar på flere ubesvarede spørgsmål: hvor fit er Fuglsang og hans hjælperyttere? Kan en franskmand blive ved med at holde den gule førertrøje, og hvem kan vi for alvor regne med i toppen af klassementet?
Flere cykleodds kan tages op til overvejelse, men disse skal løbende revurderes, da vi får flere svar, jo tættere vi nærmere os Champs-Élysées.
Liveoddsene kan være yderst behjælpelige og give en masse indikationer om mulige udfald, når etaperne for alvor er i gang.
(Udgivet: 6. juli)
I dag blev Tour de France 2019 skudt i gang i Belgien, hvor første etape fandt sted. Mike Teunissen fra Team Jumbo – Visma vandt første etape foran Peter Sagan og Caleb Ewan i en slutspurt.
Tour-fakta
Varighed | 6-28. juli (hviledage: 16 og 22 juli) |
Antal etaper: |
21:
|
Udgave: | Tour de France udgave. 106 |
Antal km i alt: | 3460 km (længste Tour var i 1926 - 5745 km) |
Læs alt om tour-ruten på Tour de Frances officielle hjemmeside.
Hvilke danskere er med i Touren 2019?
De danske cykelryttere har invaderet Touren i år. Vi har aldrig haft så mange danskere i Touren som i år.
Ni danskere har meldt sig klar fra start:
- Michael Mørkøv (Deceuninck-Quick-Step) - 34 år, Tour-deltagelse: 3
- Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott) - 30 år, Tour-deltagelse: 1
- Mads Würtz Schmidt (Katusha) - 25 år, Tour-deltagelse: debutant
- Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step) - 24 år, Tour-deltagelse: debutant
- Lars Bak (Dimension Data) - 39 år, Tour-deltagelse: 7
- Søren Kragh Andersen (Subweb) - 24 år, Tour-deltagelse: 1
- Magnus Cort (Astana) - 26 år, Tour-deltagelse: 1
- Jakob Fuglsang (Astana) – 34 år, Tour-deltagelse: 8
- Michael Valgren (Dimension Data) – 27 år, Tour-deltagelse: 4
Blandt de ni danskere er Jakob Fuglsang den, der er flest forventninger til, eftersom han er Astanas holdkaptajn og den eneste klassementsrytter blandt de ni danskere. Danskeren er ifølge bookmakerne en top 3-favorit til at vinde Touren til odds 7.00.
Du kan finde en masse cykelodds på de danske ryttere og deres muligheder på de forskellige etaper undervejs i Touren.
Hvem er Tour-Favoritterne?
Den gule førertrøje
Rytteren, som bærer denne gule førertrøje efter den 21. etape, kan kalde sig vinderen af Touren. Og flere rytter byder sig til i kampen om den gule trøje.
Sidste års anden- og tredjepladser, Tom Dumoulin og Chris Froome, er ikke med i år grundet skader.
Flere eksperter og bookmakere har udnævnt Egan Bernal som den helt store Tour-favorit til odds 2.70.
Sidste års Tour-vinder, Geraint Thomas, kan stikke en kæp i hjulet på Bernal – han giver odds 4.00.
Efterfølgende kommer Fuglsang, Quintana, Yates, Pinot osv.
Den prikkede bjergtrøje
Den prikkede bjergtrøje bliver tildelt den rytter, som har været den bedste bjergged. Pointene til bjergtrøjen bliver ofte tildelt på toppen af bakkerne og bjergene.
Vinderen af bjergtrøjen er en speciel cocktail og derfor svær at forudsige. Nye regler har gjort, at bjergtrøjen nu også kan vindes af de stærkeste klassementsryttere.
Den grønne sprintertrøje
Vinderen af den grønne pointtrøje, som den også bliver kaldt, tildeles til den rytter, som primært har vundet flest løb på de flade og kuperede etaper.
Sagan kan vinde sin syvende pointtrøje i år og er også en af favoritterne til at vinde den grønne trøje sammen med Dylan Groenewegen, Elia Viviani og Michael Matthews.
Hvilke etaper skal vi se frem til?
Hver enkelt etape ud af de 21 etaper er noget for sig. Men etape 14 bliver en af de helt store etaper, da bjerget Tourmalet igen skal bestiges på jernhestene. Det er den 82. gang, at Tourmalet er en del af Touren, og det er derfor det mest besteget bjerg i Tourens historie.
De tre sidste bjergetaper, etape 18, 19 og 20, bliver også afgørende for klassementet – uden tvivl! Oddsene online er tilgængelige gennem hele Touren, og liveoddsene bliver opdateret undervejs i alle etaper, så hold øje med de gyldne odds.