At gå fra at holde Counter Strike-turneringer i små sportshaller, med omkring100-200 tilskuere, og hvor størstedelen af de tilstedeværende tilskuere selv deltager i turneringerne, samt at pengepræmierne akkurat kunne dække de største omkostninger som transport, mad og overnatninger - så er Counter Strike et helt andet sted i dag.
Dengang foregik alle turneringer nationalt, og kun lokale hold deltog. I dag, 15 år senere, er Counter Strike på et helt andet niveau.
Alt omkring Counter Strike har vokset sig større i takt med teknologien, men også på grund af spillets udvikling. Det har ført til, at spillere fra alverdens lande pludselig har mulighed for at konkurrere mod hinanden, uden at den geografiske afstand er en forhindring.
Turneringernes pengepræmiere er vokset, antal af tilskuere og seere er eksploderet, lokationerne er blevet større. Og den rejse har endnu ingen ende taget. Counter Strike er kommet for at blive.
Denne har artikel har derfor til formål at kigge på, hvor langt Counter Strike er nået. Vi har valgt at besvare følgende spørgsmål:
1. Hvilke CS-turneringer er de mest prestigefyldte?
2. Hvilke CS-turneringer har de største pengepræmier?
3. Hvilke CS-turneringer har de fleste seere?
1. Hvilke CS-turneringer er de mest prestigefyldte?
Flere og flere Counter Strike-turneringer er ved at se dagens lys - og dermed har flere turneringer også vokset sig større og blevet mere eftertragtede at vinde.
I Counter Strike eksisterer følgende turneringsrangeringer:
Kvalifikation:
Kvalifikationsturneringer er turneringer, hvor der bliver konkurreret om viderekvalifikation til de større turneringer.
C-niveau:
C-turneringer er betegnet som mindre og nationale turneringer, hvor nærmest kun mindre hold deltager. Eksempler på C-turneringer er:
- ESL Italia Championship 2019,
- Finnish Esports League Season 7: Online Stage osv.
B-niveau:
B-turneringer er et skridt opad rangstigen med større turneringer og flere svære modstandere. Eksempler på B-turneringer er:
- Telenorligaen 2018,
- Bucharest Gaming Week 2018 osv.
A-niveau
I A-turneringer bliver det for alvor seriøst, hvor holdene er nogle af de bedste i verden, og de bliver sponsoreret af Valve, som har udviklet Counter Strike. Her begynder vi at støde ind i de danske hold Astralis, North og Optic. Eksempler på A-turneringer er:
- BLAST Pro Series: Lisbon 2018,
- DreamHack Open Atlanta 2018 osv.
S-niveau:
S-turneringer de mest eksklusive og prestigefyldte turneringer, hvor verdenseliten i Counter Strike duellerer. Kun de bedste hold får lov til at opleve disse turneringer. Disse turneringer svarer til Champions League og Europa League i fodbold - eksempler på S-turneringer er:
- ESL One: Cologne 2019
- ESL Pro League Season 9 - Finals
Men de ultimativt mest prestigefyldte turneringer, som mange CS-spillere vil give deres højre hånd for at vinde, er Major-turneringerne. En Major svarer til VM i fodbold – større bliver det ikke i CS-verdenen.
Den første Major-turnering fandt sted i 2013 i Jönköping i Sverige, hvor det legendariske hold fra Fnatic vandt turneringen. Senere hen er andre trådt til, og ved den seneste Major-turnering ved Intel Extreme Masters XIII - Katowice Major 2019 vandt danske Astralis sin tredje Major-titel på 2 år.
Og årets anden Major venter lige rundt hjørnet, når StarLadder Berlin Major 2019 begynder d. 26. august og varer frem til d. 8. september. Esports-oddsene er allerede tilgængelige, hvor Liquid og Astralis er favoritter til at vinde Majoren til henholdsvis odds 2.75 og 3.50.
2. Hvilke CS-turneringer har de største pengepræmier?
Pengepræmierne i Counter Strike-turneringerne er naturligt nok størst i S- og A-turneringerne, grundet større mediedækning og sponsorater osv.
De CS-turneringer, som giver de største pengepræmier, er ikke just dem, som er de mest prestigefyldte f.eks. som Majors.
Den hidtil største pengepræmie, som en CS-turnering har haft, var i 2016 og 2017, da WESG-turneringen havde en samlet pengepræmie på $1.500.000. Vinderen af turneringen kunne gå hjem med $800.000 og andenpladsen med $300.000, resten skulle fordeles blandt de andre øverst placerede hold.
I 2018 og 2019 sænkede WESG-turneringen deres pengepræmie til $890.000.
Siden har det været sjældent, at pengepræmierne har overgået $1.000.000, som er normalt for næsten alle S-turneringer og nogle A-turneringer.
Ved den kommende Major – Berlin StarLadder 2019 er den samlede pengepræmie på $1.000.000. Vinderen bliver tildelt $500.000 og andenpladsen $150.000, mens resten bliver fordelt blandt de top 16-placeringer.
3. Hvilke CS-turneringer har de fleste seere?
Ikke overraskende er det selvfølgelig Major-turneringerne og S- og A-turneringerne, som har de fleste seere og tilskuere, fordi toppen af fødekæden befinder sig i disse turneringer.
Umiddelbart er det svært at komme med et nøjagtigt seertal på de forskellige turneringer, da flere streaming-tjenester og tv-kanaler har vist turneringerne.
Ifølge Esports Charts var den mest sete Counter Strike-turnering i 2017 ved PGL Major Kraków 2017, hvor turneringen havde 1.90 mio. unikke seere. Gambit Esports gik hen og vandt den turnering mod Immortals i finalen.
Året efter var seertallet fra Kraków tæt på at blive slået ved den første Major i 2018 - ELEAGUE Major 2018. Hele 1.83 mio. unikke seere havde fundet vej frem til skærmene.
Ved FACEIT Major’en i London senere på året havde turneringen 1.08 mio. unikke seere. Den turnering gik Astralis hen og vandt.
Året efter i februar og marts 2019 røg seertallet i vejret igen ved endnu en Major-turnering. Intel Extreme Masters XIII - Katowice Major 2019 fik tiltrukket 1.20 mio. unikke seere. Den Major gik Astralis også hen og vandt.
Kan Astralis vinde sin fjerde Major-titel ved Starladder Major Berlin 2019 og dermed blive rekordholder for flest Major-sejre? Online betting-markederne har kigget i spåkuglen og tror, at det bliver en duel mellem Astralis og Liquid. Omvendt skal de tage sig i agt for ENCE, Vitality og NA´VI.