Inden vi går i gang med at uddybe de forskellige landes nationalsport, så lad os for en god ordens skyld lige få på plads, hvad vi mener med nationalsport.

En nationalsport kan nemlig være to ting:

  1. den mest udbredte sportsgren i det givne land, flest udøvere og tilskuere.

  2. Det kan også være en sportsgren, som har en særlig kulturel betydning for det givne land.

Denne artikel har til formål at finde og beskrive de sportsgrene, som har den største kulturelle betydning for landet. Så er det på plads, lad os begynde.

 

Argentina – Pato

I Argentina er fodbold måske den største og mest populære sportsgren, hvilket giver god mening, når verdens bedste fodboldspiller, Lionel Messi, er fra dette land.

Men det gør ikke fodbold til Argentinas nationalsport, for den ære har ”Pato” nemlig fået.

Pato foregår på heste, og så minder det om blanding af polo og basketball. ”Pato” betyder på dansk ”and”, for i gamle dage spillede man nemlig med en and i stedet for en bold. 

Pato foregår i to hold med fire spillere på hvert hold. Det gælder om at få bolden, som har seks håndtag, igennem en ring med et net. Forestil jer en basketballkurv, der står vertikalt og ikke horisontalt, som i en NBA-kamp.

 

Brasilien – Capoeira

Ligesom i Argentina er fodbold også den mest populære sportsgren i Brasilien. Det var her, sambafodbold opstod.

Fodbold er en universel sportsgren og bliver dermed ikke betragtet som Brasiliens oprindelige nationalsport. Det gør Capoeira nemlig.

Capoeira betragtes som en blanding af forskellige kampsportstyper, men indeholder også dans og akrobatik. Under hver kamp er der brasiliansk musik og sang i baggrunden for at skabe den rette stemning.

Det er en elegant kampsport, som ikke går ud på at skade sin modstander. Det går derimod ud på at udføre dine bevægelser, dansetrin og spark korrekt.

Hvert år afholdes verdensmesterskabet i Capoeira, så sporten dyrkes også på et internationalt plan.

 

Norge – langrend

De fleste skandinaver er ikke i tvivl om, at langrend er Norges nationalsport, men fordi Erling Haaland i øjeblikket er brandvarm i Dortmund, så er de fleste andre sportsentusiaster nok overbeviste om, at fodbold er Norges nationalsport, men de tager fejl.

Langrend er en kæmpe sportsgren og ikke mindst også en stor fritidsaktivitet i Norge, når der selvfølgelig er sne. Norge har forståeligt nok nogle af de bedste sportsudøvere inden for langrend.

Langrend er en stor disciplin til vinter-OL, da der findes flere forskellige discipliner inden for langrend – f.eks. skiskydning, sprint, distancer osv.

Hvis du vil prøve kræfter med langrend, er Norge stedet. Derudover vil det give kæmpe plusser i bogen blandt nordmændene, hvis du ved hvem Bjørn Dæhlie er. Han er nemlig den mest vindende langrendsudøver i verden, og så er han selvfølgelig norsk.

 

Ungarn – vandpolo

I Ungarn bliver vandpolo betragtet som landets nationalsport. Ikke nok med at det er nationalsporten, så er de også virkelig gode til det, hvilket nok er derfor, det er blevet landets nationalsport.

Ungarns landshold i vandpolo er et af verdens bedste. I 2018 blev det til deres fjerde verdensmesterskab. De er desuden blevet europamestre 13 gange og OL-guldvindere ni gange.

Det er dog lidt paradoksalt, at det lige er vandpolo, der er Ungarns nationalsport. Ungarn er nemlig ikke i nærheden af særlig meget vand, da det ligger forholdsvist midt i Europa. Deres største vandkilde er nok Donau og søen Balaton.

banner

 

Indonesien – Pencak Silat

Det kommer nok ikke bag på særlig mange, at Indonesien har en stor kærlighed til fjerbolden og ketsjerne, som man benytter i badminton. 

Indonesien er sammen med Kina de to største badmintonnationer. Indonesien har dog også en mere kulturel nationalsport, nemlig Pencak Silat, som er en klassisk kampsport i Indonesien.

Det er meget mere fysisk end Capoeira, som vi kender fra Brasilien. Det er en kombination af mange former for kampsport. Pencak Silat bliver også betragtet som en selvforsvarsteknik.

 

Japan – Sumobrydning

Den almene sportsentusiast ville helt sikkert vide, at Japans nationalsport er sumobrydning. Sumobrydning er mere en kontaktsport, end at det er en kampsport.

Det foregår således, at to wrestlere mødes i en form for ring, hvor de skal dyste om at få hinanden uden for ringen. Sumobrydning adskiller sig fra almindelig brydning, da wrestlernes kamp-uniform består af noget, som måske mere ligner en ble end kampuniform. På japansk går de under navnet ”mawashi”.

Når sumobryderne præsenteres i åbningsceremonien, bærer de ”keshō-mawashi”, som svarer til de kåber, bokserne har på, inden de skal i ringen.

Vi må se at få gang i flere odds tips angående sumobrydning, så vi kan skabe mere opmærksomhed om denne unikke og anderledes sportsgren.

 

Filippinerne – Arnis

Vi bliver i Asien, for lidt længere syd på i Filippinerne skal vi forbi endnu en kampsport. Den slags sportsgrene elsker de tydeligvis i Asien.

I Filippinerne er nationalsporten Arnis, som også går under navnet Eskrima og Kali. Der er mange forskellige stilarter inden for Arnis.

Arnis er en lidt anderledes kampsport en de førnævnte, da det er tilladt at benytte våben i kampsporten. Det lyder voldsomt, men det mest benyttede våben er dog en træstav, som Arnis-udøverne bruger i en slags sværdkamp, som vi danskere kender fra riddertiden. 

Det kræver koordination og hurtighed at benytte disse træstave i kamp. Det er en kunst i sig selv at lære. Det er fascinerende at se på.    

 

Peru – Paleta Fronton

Den sidste nationalsport på denne liste kommer fra Peru. Siger Paleta Fronton dig noget? Umiddelbart ikke, for ellers ville du have en meget bred viden.

Paleta Fronton minder på mange måder om squash, som vi kender i Danmark. Paleta Fronton foregår dog i et større rum end squash. Der er derfor en del færre muligheder for at benytte banderne.

Endevæggen i Paleta Fronton er det eneste, du skal forholde dig til. Forestil dig, når du slår halvdelen af bordtennis-bordet op, og så i større format selvfølgelig.

Udstyret i Paleta Fronton minder meget om udstyret i squash. Det er altså en sport, vi danskere godt kan relatere til, og ikke desto mindre er det skide sjovt.

 

Det var afslutningen på 1. del af nationalsportsgrene i verden. Vi følger op på denne artikel med en del 2 senere i denne måned. Indtil da kan du finde en et hav af sport betting-muligheder inden for de mere gængse sportsgrene. God fornøjelse.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Andrej Cukic /Associated Press

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer.