VM 2019 i badminton er allerede i fuld sving, og Danmark er igen stærkt repræsenteret ved dette års VM, hvilket vi har været i mange år efterhånden - det har vi fundet tydelige beviser på, derfor præsenterer vi de 10 mest historiske danske VM-øjeblikke – og der var mange og vælge imellem.
De største danske præstationer ved VM i badminton:
1. Flemming Delfs – verdensmester 1977 i herresingle
2. Lene Køppen – verdensmester 1977 i damesingle og mixed double
3. Steen Fladberg/Jesper Helledie – verdensmestre 1983 i herredouble
4. Thomas Lund – verdensmester 1993 i mixed double
5. Marlene Thomsen/Thomas Lund – verdensmestre 1995 i mixed double
6. Peter Rasmussen – verdensmester 1997 i herresingle
7. Camilla Martin – verdensmester 1999 i damesingle
8. Lars Paaske/Jonas Rasmussen – verdensmestre 2003 i herredouble
9. Thomas Laybourn/Kamilla Rytter – verdensmestre 2009 i mixed double
10. Viktor Axelsen – verdensmester 2017 i herresingle
1. Flemming Delfs – verdensmester 1977 i herresingle
Flemming Delfs er en af Danmarks mest vindende badmintonspillere. Hans storhedstid var i 1970’erne, hvor han vandt adskillige europamesterskaber. Hans storhedstid kulminerede, da han blev verdensmester i 1977 i Malmø. Danmark var så godt som sikret en guldmedalje, da Delfs stod over for sin landsmand Svend Pri i finalen.
Meget har ændret sig siden da, og derfor virker en komplet dansk finale desværre meget usandsynlig ved VM 2019. Online betting-siderne køber den i hvert fald ikke. Landene i Asien har gennem flere år sat sig tungt på størstedelen af finalepladserne.
2. Lene Køppen – verdensmester 1977 i damesingle og mixed double
Verdensmesterskabet i 1977 var Danmarks hidtil mest succesrige VM. Ikke kun Delfs sørgede for det, men også Lene Køppen, som både vandt damesingle og mixed double sammen med Steen Skovgaard.
Tre guldmedaljer ved et verdensmesterskab i badminton er ikke hverdagskost for et lille land som Danmark.
3. Steen Fladberg/Jesper Helledie – verdensmestre 1983 i herredouble
Efter de tre guldmedaljer i 1977 havde Danmark ramt en guldtørke. Seks år skulle gå, før Steen Fladberg og Jesper Helledie brød guldtørken, da de vandt VM i herredouble i 1983, og så endda på hjemmebane i København. Større bliver det vel ikke?
Steen Fladberg var tæt på at sikre sin anden guldmedalje ved VM i 1983, da han og Pia Nielsen tabte finalen i mixed double.
4. Thomas Lund – verdensmester 1993 i mixed double
Guldmedaljerne ved de efterfølgende verdensmesterskaber kom i større og større mellemrum – først 10 år senere sikrede Thomas Lund en guldmedalje i mixed double sammen med sin svenske partner, Cathrine Bengtsson.
Danmark var stærkt repræsenteret i mixed double-finalen, da modstanderne var danske Jon Holst-Christensen og Grete Mogensen.
5. Marlene Thomsen/Thomas Lund – verdensmestre 1995 i mixed double
Derefter skulle vi ikke væbne os med meget tålmodig, for kun to år senere blev det til endnu et verdensmesterskab i mixed double, da Thomas Lund slog til igen, men med en ny makker i form af danske Marlene Thomsen.
Denne gang var det en ren dansk finale, hvor Jens Eriksen og Helene Kirkegaard måtte trøste sig med sølv. Thomas Lund kunne ikke nøjes med en finale og deltog også i herredouble med Jon Holst-Christensen. De var tæt på guldet, men et indonesisk makkerpar trak det længste strå.
6. Peter Rasmussen – verdensmester 1997 i herresingle
Guldmedaljerne begyndte at komme i mere jævne mellemrum, ingen havde dog regnet med at se Peter Rasmussen øverst på podiet. Han tabte første sæt 16-17 og var bagud 6-13 i andet sæt. De flest skiftede nok kanal, da danskeren længe så ud til at få bøllebank, men den unge dansker viste stort gåpåmod og leverede et overraskende comeback, som sikrede Danmarks første guldmedalje i herresingle i 20 år.
Sikke en bedrift af den daværende 22-årige dansker! Hatten af for det øjeblik, da det er en sjældenhed for Danmark at vinde et VM i herresingle.
7. Camilla Martin – verdensmester 1999 i damesingle.
Dansk badminton var inde i en gode stime i 90’erne, hvor det hvert andet år var blevet til guldmedaljer ved VM. Og VM i 1999 var heller ingen undtagelse, da nok den største danske kvindelige badmintonspiller, Camilla Martin, vandt guld i damesingle.
Forventningerne var store til den danske stjerne, og det levede hun bestemt op til, da hun slog kinesiske Dai Yun i tredje og sidste sæt med 10-11. Det var værd at vente 22 år på, at Camilla Martin skulle vinde VM i damesingle siden Lene Køppen.
Generelt var alle danskerne flyvende ved VM i 1999. Det blev til medaljer i alle turneringer - undtagen i herredouble:
- Peter Gade og Poul-Erik Høyer Larsen fik bronze i herresingle
- Mette Sørensen fik bronze i damesingle
- Ann Jørgensen & Majken Vange fik bronze i damedouble
- Michael Søgaard & Rikke Olsen vandt bronze i mixed double.
Det var klart et af de bedste verdensmesterskaber set med rødhvide briller.
8. Lars Paaske/Jonas Rasmussen – verdensmestre 2003 i herredouble
90’er-stimen blev der ikke fulgt op på ved årtusindskiftet. I stedet fik Danmark brudt en 20 år gammel forbandelse siden VM i 1983, da det rutinerede makkerpar Paaske & Rasmussen i 2003 kunne lade champagneflasken poppe, da de noget overraskende gjorde rent bord ved VM og vandt guld i herredouble.
Boblerne må have smagt ekstra godt den dag!
9. Thomas Laybourn/Kamilla Rytter – verdensmestre 2009 i mixed double
Danmark har altid kunne lege med i toppen af badminton, men især i mixed double, har Danmark haft gode præmisser. Det var Laybourn og Rytter endnu et godt eksempel på efter deres triumf ved VM i 2009.
De fejede al modstand af banen, også i finalen, hvor de vandt 21-13 og 21-17. Et par nye danske verdensmestre blev født.
10. Viktor Axelsen – verdensmester 2017 i herresingle
Otte guldløse år ved verdensmestrene skulle der gå, før en ung dansker ved navn Viktor Axelsen satte en stopper for de guldløse år.
Han besejrede den tidligere verdensetter og sit store idol Lin Dan i finalen – så kan man snakke om at få sin største drøm opfyldt.
Forståeligt var det, at den unge dansker ikke kunne begribe det store øjeblik og bogstaveligt talt ikke vidste, hvad han skulle gøre af sig selv.
Der er forhåbentligt mere i vente fra den danske komet, som helt sikkert ikke har smagt guld for sidste gang i sin karriere.
Desværre er Viktor Axelsen ikke med ved VM 2019 grundet en rygskade, men lur os ikke, om han kommer stærkere tilbage, og hvem ved - måske har han noget i ærmerne til OL næste år i Japan?
VM 2019 er allerede i fuld gang - du kan finde en masse liveodds, da hele ugen er plasteret til med en masse gode VM-kampe.
*Credits: artiklens billede tilhører Vincent Thian/Associated Press
Først publiceret: d. 21.august 2019