Det er efterhånden blevet en normalitet i USA, at omvandrende pengepunge i form af rigmænd, køber forskellige sportsklubber i håb om at bringe klubben til succes og ikke mindst tjene penge. Denne udvikling har nu også ramt Europas sportsklubber, hvor rigmændenes magt tager til.

I den forbindelse har vi opsporet nogle af Europas største og måske mest hadede rigmænd.

 

1. Sheikh Mansour (Manchester City)

Premier Leagues popularitet har også spredt sig til de arabiske lande, hvor rigmanden, medlemmet af den kongelige familie i Abu Dhabi og sheiken, Mansour, endte med at købe Manchester City tilbage i 2008 for i omegnen af 1,8 mia. kroner.  

Siden 2008 har City fået tilføjet en stor mængde kapital, som har ført til flere rekordtransfers, og som i de flestes optik har ført til deres nuværende succes. Sheik Mansour skulle tilsyneladende have investeret 11 mia. kr. i Manchester City.

Det giver umiddelbart god mening, at Finanical Fair Play har haft City i kikkerten over en længere periode.

 

2. Roman Abramovich (Chelsea)

Den 53-årige russer Roman Abramovich var en af de første rigmænd, der købte en europæisk fodboldklub og som efterfølgende fik stor succes i en lang årrække, og som stadig har det, dog ikke i samme omfang.

Abramovich fik papir på Chelsea i 2003 og skulle eftersigende have pumpet i alt 9,5 mia. kroner i Chelsea gennem tiden. Der er altså mange penge at hente, hvis man tidligere har investeret i olieindustrien, for det er primært der, Abramovich har sin enorme formue fra. 

 

3. Nasser Al-Khelaifi (Paris Saint-Germain)

Sammen med Qatar Sports Investments ejer en af Qatars rigeste forretningsmænd, Nasser Al-Khelaifi, PSG. Al-Khelaifi og QSI opkøbte PSG tilbage i 2011. Flere nyhedsmedier mener, at rigmanden og hans bagland skulle have investeret over 8 mia. kroner i spillerindkøb, så klubben kunne få europæisk succes, hvilket vi kan konstatere, ikke er lykkedes endnu.

Khelaifi var blandt andet stærkt medvirkende til, at PSG hentede fodboldstjernen Neymar fra Barcelona i 2017 for 1,5 mia. kroner.

 

4. Dietmar Hopp (Hoffenheim)

I 2020 blev Dietmar Hopp den mest omtalte rigmand i hele fodboldverden, da han udnyttede en mulighed for at øge sit ejerskab af Bundesligaklubben TSG Hoffenheim til 96%, hvilket bestemt ikke faldt i god jord hos mange af de konkurrerende fodboldklubbers fans, som mener, Hopps suverænitet ikke hører til i fodboldens verden.

Hopp har siden 1990’erne investeret eksponentielt i Hoffenheim, som gik fra Kreisliga (10. bedste række i Tyskland) til Bundesliga på godt og vel 10 år.

Dietmar Hopp var en af grundlæggerne af den tyske softwaregigant SAP, hvor størstedelen af hans formue kommer fra.

bonus

 

5. Dietrich Mateschitz (Red Bull Salzburg, RB Leipzig)

Fra en upopulær ejer og forhadt klub til to andre forhadte klubber. Den østrigske RedBull-rigmand Dietrich Mateschitz har også en stor forkærlighed for sport, især fodbold, hvor han ejer den østrigske klub Red Bull Salzburg og den tyske fodboldklub RB Leipzig.

I 2005 opkøbte rigmanden den daværende klub SV Austria Salzburg, som man i dag kender som Red Bull Salzburg. I 2009 var Mateschitz ikke færdig med at investere i fodbold, og han grundlagde den tyske fodboldklub RB Leipzig, som i 2020 oplever stor succes i Bundesligaen og nu i Champions League.

Brøndby IF var i 2020 også kort inde i Red Bull-billedet, men indtil videre er det ikke blevet konkret. 

Oplev sports betting på højt plan

 

6. Stanley Kroenke (Arsenal)

Milliardæren, Stanley Kroenke, som ejer adskillige sportsklubber rundt omkring i verden, udviste interesse for Arsenal allerede i 2007, hvor han blot ejede en lille del af klubben. Siden 2007 er ejerskabet og kapitalindsprøjtningerne i Arsenal vokset.

I 2011 ejede han 63% af Arsenal. I 2018 skød han så 5,1 mia. kr. i klubben, som sikrede ham fuldt ejerskab over Arsenal.

 

7. Zhang Jindong (Inter)

I 2016 ville den kinesiske milliardær, Jindong ind på det europæiske fodboldmarked, og det kom han i stor stil, da hans selskab Suning Holdings Group valgte at investere gevaldigt i Inter i den italienske Serie A.

Mon ikke Christian Eriksen har fået hilst på den kinesiske rigmand efter sin ankomst, eftersom Jindong nok var årsagen til, at Inter havde råd til Christian Eriksen. Jindong skulle tilsyneladende eje 70% af Inter, som han betalte ca. 2 mia. kr. for.

 

8. Andrea Agnelli (Juventus)

Agnelli-familien har i en lang årrække ejet og ledet Juventus i Serie A. I 2010 blev Andrea Agnelli det fjerde Agnelli-familiemedlem, som har siddet på forreste række i Juventus’ bestyrelse.

Agnelli skulle angiveligt have skudt flere milliarder i Juventus gennem tiden. De var en af hovedårsagerne til, at Cristiano Ronaldo skiftede fra Real Madrid til Juventus, hvilket angiveligt kostede dem 900 mio. kroner.

Og det er bare en af mange dyre navne, som Juventus har hentet gennem de seneste år i håb om at vinde Champions League.

 

Afslutningsvis kan vi også konkludere, at rigmændene også begynder at udvise deres interesse for dansk fodbold. Blandt de største kan vi nævne Lars Seier (FCK) og Jan Bech (Brøndby), og der er flere end, hvad øjet kan skue. Om det er godt eller skidt, lader vi være op til den enkelte om at vurdere.

*Credits: artiklens billede tilhører Martin Meissner /Associated Press

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer.